英语阅读提取信息测试题
『壹』 四年级上册 英语测试题(小学英语第三册)(英语句子阅读、翻译并解答)
阅读短文,根据短文内容填空。(25分)
Mike is my friend. He’s thirteen. He is Engish. We are in the same school. We are not in the same class. His father,Mr Black is a driver. He is forty. His morher is not a driver. She is a nurse. She is forty-three. Mike has a sister.
1、Mike is years old. 2、Mr Black is a .
3、Mike’s mother is a . 4、Mike has a .
5、Mr Black is Mike’s .
四、阅读理解。根据短文,判断对错。对的写T,错的写F。
My classroom is nice and big . The wall is white and the floor is black. There are forty desks and chairs in the classroom. There are two boards on the wall. And there are two pictures, too. My classroom has ten lights and five fans. What colour are the fans? They are blue. Beside the teacher’s desk, there is a shelf. Many books are in the shelf. I like the books very much.
This is my classroom. It is very nice. We like it very much. So we clean the classroom everyday(每天). Do you have a nice classroom, too?
( )1、My classroom is nice and small.
( )2、There are thirty desks and chairs in the classroom.
( )3、There are three pictures on the wall.
( )4、There are ten lights and five fans in my classroom.
( )5、The five fans are blue.
( )6、Many books are in the shelf.
( )7、I don’t like the books very much.
( )8、We clean the classroom everyday.
五、阅读理解。
Zhang:John! It’s cool now. Let’s go and play football.
John:OK! Let’s go.
Zhang:Oh, no! It’s rainy.
John:It’s cold, too.
Zhang:I have to close the window.
John:We can play computer games at home.
Zhang:That’s right. What’s the weather like tomorrow(明天)?
John:It will be sunny.
Zhang:Good. We can play football tomorrow.
( )1、It’s cold and rainy now.
( )2、Zhang and John can play football now.
( )3、Zhang has to close the window.
( )4、They can watch TV at home.
( )5、It will be sunny tomorrow.
四、阅读短文,根据短文内容填空。(25分)
Mike is my friend. He’s thirteen. He is Engish. We are in the same school. We are not in the same class. His father,Mr Black is a driver. He is forty. His morher is not a driver. She is a nurse. She is forty-three. Mike has a sister.
1、Mike is years old.
2、Mr Black is a .
3、Mike’s mother is a .
4、Mike has a .
5、Mr Black is Mike’s
一. 读短文,判断文后的句子是否正确。正确的打√,错误的打×。
This is my mother’s shoe box. Look, the sneakers are blue. They are very beautiful and they are 78 yuan. The sandals are black. They are cool and they are 46 yuan. They are very cheap, right? The boots are green. Wow, They are 158 yuan. They are too expensive. And the slippers are colourful. They are pretty and cheap. They are 24 yuan.
( ) 1. The sneakers are black.
( ) 2. The sandals are cheap.
( ) 3. The boots green.
( ) 4. The slippers are too expensive.
( ) 5. The boots are 158 yuan. .
九、阅读理解,正确的写“T”,错误的写“F”。(14分)
Hello!My name is Sarah.I am ten years old.I go to YuCai school.Our school is very big.We have a big playground and a beautiful garden.We have a big library ,too.We can read books in the library.But we do not have a TV room.I am in Class 1,Grade 4.My classroom is on the second floor.
I like our school!It is beautiful.
( )1、Sarah is 10.
( )2、She is a student from XiaoHua school.
( )3、The school is small.
( )4、The playground is big.
( )5、There is a TV room at school.
( )6、Sarah,s classroom is on the second floor.
( )7、Sarah likes her school.
六、阅读理解,从AB两个句子中,选择合适的选项,将其编号写在题前括号里。(20分)
Hello, my name is Amy. I get up at six forty. I have breakfast at 7:10. And then I go to school. I have four classes in the morning and two classes in the afternoon. I have lunch in the canteen at school. I go home at four fifty. I have dinner at seven o'clock. I go to bed at nine thirty.
( )1、I get up at .
A、6:40 B、6:30
( )2、I have at 7:10.
A、lunch B、breakfast
( )3、I have classes all day.(全天;一整天)
A、four B、six
( )4、I have lunch .
A、at school B、at home
( )5、I go to bed at .
A、seven o'clock B、nine thirty
九.阅读短文,判断下面的句子,是否符合短文内容,符合的,在句子前的括号内划“√”,反之则划“Ⅹ”。(每小题2分,共10分。)
My new friend
Hi, friends. My name’s Din Hui.I am 12. I am from Beijing. I like sports and music. My English teacher is Zhang Yin. She is short and thin. She likes painting. My music teacher is Zhou Yan. He is tall and strong. He likes computer game. They are nice. I like them. Oh, it’s time to go to school. Bye .
( ) 1. Din Hui is a teacher.
( ) 2. Din Hui likes painting.
( ) 3. Zhang Yin is short and thin.
( ). 4. Zhou Yan likes computer game.
( ) 5. Zhang Yin is a English teacher.
九.阅读短文,判断下面的句子,是否符合短文内容,符合的,在句子前的括号内划“√”,反之则划“Ⅹ”。(每小题2分,共10分。)
Mike’s blue schoolbag is in the computer room. His green sweater is in the gym. His red shoes are in the library. His yellow jacket is in the canteen, and his brown T-shirt is in the playground.
( )1. Mike’s blue schoolbag is in the computer room.
( )2. His green sweater is in the library.
( )3. His yellow jacket is in the canteen,.
( )4. His red shoes are in the gym.
( )5. His brown T-shirt is in the playground.
九. 阅读短文,判断下面的句子,是否符合短文内容,符合的,在句子前的括号内划“√”,反之则划“Ⅹ”。(每小题2分,共10分。)
Hello, I’m Amy. Welcome to our school. This is the teacher’s office. That is my classroom. There are forty-six students in our class. The canteen is on the first floor. The library is on the second floor. We have a new music room. We play on the playground. I like our school.
( ) 1. There are forty-five students in our class.
( ) 2. The canteen is on the second floor.
( ) 3. The library is on the first floor.
( ) 4. Amy likes her school.
( ) 5. They play on the playground.
十、Read and choose阅读理解,从AB两个句子中,选择合适的选项,将其编号写在题前括号里。(10分)
Welcome to my school. There are 30 classrooms in my school. Look, this is a big playground . In this building(大楼), you can see the gym, the library and the art room are on the first floor. There are many story-books and picture books in the library. You can read books in it. My classroom is on the second floor. It’s big and clean. I like it.
( )1、There are classrooms in my school.
A、thirty B、thirteen
( )2、The playground is .
A、small B、big
( )3、The library is on the floor.
A、first B、second
( )4、My classroom is
A、clean B、small
六、阅读理解,从AB两个句子中,选择合适的选项,将其编号写在题前括号里。(10分)
Hello, my name is Amy. I get up at six forty. I have breakfast at 7:10. And then I go to school. I have four classes in the morning and two classes in the afternoon. I have lunch in the canteen at school. I go home at four fifty. I have dinner at seven o’clock. I go to bed at nine thirty.
( )1、I get up at .
A、6:40 B、6:30
( )2、I have at 7:10.
A、lunch B、breakfast
( )3、I have classes all day.(全天;一整天)
A、four B、six
( )4、I have lunch .
A、at school B、at home
( )5、I go to bed at .
A、seven o’clock B、nine thirty
『贰』 高中英语阅读理解测试题(2)
31.The Vienna survey may help to explain ___C__
A.the complaints of people in apartment houses
B.the cause of Mrs Groegers death
C.the longevity of people like Mrs.Groeger
D. the image of cities in general
32.The purpose of the second paragraph is to list some __B___
A.benefits of walking
B.occasions for walking in city life
C. comments made by city people
D.problems of city living
33.To reach the third floor of a building.it would probably be most healthful _B_
A. to take the elevator
B.to walk up the stairs
C.to ride in a car
D.to find an alternative to walking
34.People who live in the country probably do more driving than walking because _A_
A.they dont live near business areas
B. they dont need the exercise
C.they never have parking problems
D.they can’t afford to take the bus
35.A conclusion that can be drawn from this passage is that _D___
A.air pollution is not serious
B.anyone can live to be 107
C.country people should move to the city
D.walking is a healthful exercise
答案:CBBAD
在奥地利的维也纳,最近当一位名为Joseph Groeger的老妇人过世的时候,人们忍不住要问:“为什么她可以活到107岁呢?”当对148个100岁以上的维也纳人进行调查之后,我们得出了答案。有点让人惊讶的是,这些人中的多数人都大部分的人生都是在都市生活的。尽管城市给我们的印象一直都是不利于健康的,但是城市生活往往提供一些乡村缺乏的便利。其中有一个就是这些被调查者长寿的重要因素。
这个因素就是锻炼。在城市,对于比较短的路程,往往走路比你等着坐公车去更快捷。就算去搭乘一些公共交通工具也经常要走一段路程。较小的公寓一般没有电梯,人们就不得不爬楼。城市人还经常步行去附近的超市买东西。在停车位如此难找的情况下,往往没有别的选择只有步行。
另一方面,那些住在乡村和郊区的人反而无需每天走路。事实上,他们每天都乘坐交通工具,去上学,去上班,或者去其他任何地方,都必须开车前往。
高中英语阅读理解测试题 篇3
If we were asked exactly what we were doing a year ago,we should probably have to say that we could not remember But if we had kept a book and had written in it an account of what we did each day,we should be able to give an answer to the question.
It is the same in history Many things have been forgotten because we do not have any written account of them Sometimes men did keep a record of the most important happenings in their country,but often it was destroyed by fire or in a war.Sometimes there was never any written record at all because the people of that time and place did not know how to Write.For example,we know a good deal about the people who lived in China 4,000 years ago, because they could write and leave written records for those who lived after them.But we know almost nothing about the people who lived even 200 years ago in central Africa. because they had not learned to write. Sometimes.of course,even if the people cannot write,they may know something of the past.They have heard about it from older people,and often songs and dances and stories have been made about the most important happenings,and these have been sung and acted and told for many generations For most people are proud to tell what their fathers did in the past.This we may call remembered history’.Some of it has now been written down. It is not so exact or so valuable to us as written history is,because words are much more easily changed when used again and again in speech than when copied in writing.But where there are no written records,such spoken stories are often very helpful.
41. Which of the following ideas is not suggested in the passage?
A.“Remembered history”,compared with written history,is less reliable
B.Written records of the past play the most important role in our learning of the human history.
C.A written account of our daily activities helps US to be able to answer many questions.
D.Where there are no written records.there is no history.
42.We know very little about the central Africa 200 years ago because
A.there was nothing worth being written down at that time
B .the people there ignored the importance of keeping a record
C.the written records were perhaps destroyed by a fire
D.the people there did not know how to write
43.“Remembered history”refers to
A.history based on a persons imagination
B .stories of important happenings passed down from mouth to mouth
C .songs and dances about the most important events
D .both B and C
44.“Remembered history”is regarded as valuable only when
『叁』 英语阅读的解题技巧
英语阅读的解题技巧
英语阅读的学习不仅需要知识的积累与运用,同时也需要掌握一定的技巧和方法,下面是我分享的英语阅读的解题技巧,一起来看一下吧。
一、命题解读
一)解题方法
(1)略读法(Skimming):略读旨在快速了解阅读材料的内容大意,在这个过程中要运用意群视读法,不纠缠只言片语,不追求百分之一百的理解细节,要以最快的速度来理解文章的概貌,掌握文章的大意,作阅读理解的第一遍时可用此方法。
(2)查阅法(Scanning):考生可以不需要阅读整篇文章,而只需找出可能包含所需信息的部分,然后加以阅读就行。查阅法主要用于获得具体的信息,即谁、什么、什么时间、什么地点、什么原因以及如何发生等有关或者具体的数字。
(3)同义互释法:在高考中有些深层理解或者判断推理的问题可以采用同义互释法。
(4)判断推理法:有时4个题项中不止一个可以作为答案项,这时就应该意识到该题是一个判断推理题。要根据文章的主旨和作者的意图,选择比较,去伪存真,选出切合文章主旨和作者意图的最佳答案。
二)解题思路
1.浏览试题,明确要求。在阅读文章前,最好先浏览一下文章后面的题干和选项。知道了问题后再去看文章,可使思路更敏捷,而且也便于阅读时留意文中出现的与选项有关的信息。
2.通读全文,抓住主要内容,要在不影响理解的前提下,尽可能地阅读以便在尽可能短的时间内理解文章或段落的内容。阅读时,如遇到不熟悉的单词、词组或一时看不懂的句子,不要停下来苦思冥想,继续读下去,通过上下文的词语和句子可能就理解了。
3.抓住中心思想和段落大意。通读全文时,要特别注意主题句。每篇文章或每个段落都有与文章有关的句子,尤其是科技、政论性文章的主题句一般都在文章的开 头或结尾,插在中间的很少。所以,文章的第一段或开头的第(一)二个句子往往包含着文章的中心思想、作者的意图或全文的概述,因此要特别注意,彻底理解。
4.有针对性地仔细阅读,找寻所需信息。在前面的基础上,可进行有针对性地阅读了。把与问题无关的内容一扫而过,而对于和问题有关的内容认真阅读,还可以用笔在下面做出记号。再把这些信息与问题的要求结合起来,逐条分析,综合判断,找出正确答案。
5.进行合理的推理判断。对文章有了全面的了解之后,可以按照文章要求以及上下文之间的关系,做出推理判断。在进行推理判断的时候,需要综合考虑句型、语法、句子之间的逻辑关系、文化背景等方面的因素。
6.认真复读,验证答案.要用全文的中心思想统帅各个题目,研究其内在联系和逻辑关系,并依次审核那些还未打上的题目,确保理解无误.
二、学习建议
一)扩大词汇量,强化阅读训练
实际阅读中,考生掌握的词汇量应在3000个词以上。这些词汇是学生需要掌握的词汇,即考生要能认会用。考生要扩大词汇量,增强语感,就必须通过加大阅读量来实现。阅读时应注意以下两点:
1.精泛并举。大力开展课外阅读活动,争取逐步达到新的《英语课程标准》 的要求,确保达到学会使用3000个单词和400~500个习惯用语和固定搭配的要求。
2.持之以恒。英语阅读能力的培养是一个渐进的.复杂过程,要养成每天阅读英语的习惯,循序渐进,持之以恒,广泛阅读。每天最好读2~3篇英语短文,记叙文、应用文、说明文等体裁的文章交叉阅读,并做好后面的相关测试题
二)树立正确的阅读理念,学会基本的理解技巧
首先,要学会抓大意。寻找主题句是快速掌握文章大意的主要方法。
其次,要学会疏理结构。
三)形成有效的阅读策略,养成良好的阅读习惯
养成默读习惯,使注意力集中在文字符号上,纠正唇读、心读、喉读等做法,以免分散精力,影响阅读速度。要克服指读、回视、重读等不良习惯。这些习惯容易使 理解只停留在某个词或某个句子上,从而使获得的信息支离破碎。要善于抓住句子中的核心词,从一个句子快速地扫视到另一个句子,进行连贯性理解。
三、题型归纳
阅读测试题一般可分为以下几种题型:
1)细节理解题。过去在阅读理解题中占很大比例。细节题要求考生具备快速寻找信息的能力,采用针对性方法进行阅读。多数情况下,作者不会明确地呈现一个事 实,读者需根据已有的信息进行处理,读出言外之意。还要特别注意文章的时间顺序、故事发生的地点、情节的发展、和人物之间的关系。
考查文章细节理解的测试题
① This article is particularly written for ___.?
② When the writer says he really means ___.?
③ The author's attitude to is that ___.?
④ What kind of atmosphere does the writer want to create in this passage??
⑤ The writer regards as ___.?
⑥ The writer's purpose in writing this story is ___.
2)归纳概括题。考生须通过对全文的阅读和思考,把握文章的结构和脉络,从而找出文 章的中心思想和主题大意,推断作者写作意图或作者对该事情的态度。考生应抓住文章中开头和结尾,注意每一自然段落中的主题句。
考查主题思想或段落大意的常见题
① The story mainly tells us ___.?
② From the passage we know that ___.?
③ The writer wants to tell us ___.
④ The best title of this passage should be ___?
⑤ The main idea of Paragraph 1 is ___.?
⑥ Whats the purpose/attitude of ?
⑦ The last paragraph ends the passage with an emphasis on ___.?
⑧ What is the subject discussed in the text??
⑨ Whish of the following statements is best supported by the last paragraph??
3)推理判断题。此题要求纵观全文,在汇集短文提供的各项信息的基础上,紧扣作者的意图,充分发挥自己的逻辑思维能力,从文章的内在含义和字里行间中、从作者的态度和取向中获得信息,做出正确的推理和判断。
考查推理和判断常见问题有:
① We can infer from the passage ___.?
② From the passage, we can tell ___.
③ We can conclude from the passage ___.?
④ What probably happened in the end??
⑤ When he said, "", he meant ___.?
⑥ This passage would most likely to be found in ___.
7 The authors / writers attitude(态度)towards is _______.
8 What do you think would happen (to) at the end of the story?
4)词义猜测题。这类题要求理解文中关键词句的含义。其中有些题属于用词汇替换或句型转换手段对短文原句释义,属浅层理解题,但有些题要求联系全文意义来 判断有关词句的含义及寓意,这就属于深层理解,需反复推敲斟酌。同一个词的意义往往因上下文不同而发生变化,故作好这类题的关键是理解好上下文。
猜测词义,常见的题干有?
① The word in paragraph refers to ___.?
② The underlined word "" means ___.?
③ The word "" could be replaced by ___.?
④ Which of the following words can take the place of ?
;『肆』 高中英语阅读理解测试题(4)
高中英语阅读理解测试题 篇5
Trees are useful to man in three very important ways:they provide him wood and other procts;they give him shade;and they help to prevent drought(干旱)and floods.
Unfortunately,in many parts of the world,man has not realized that the third of these services is the most important.In his eagerness to draw quick profit from the trees,he has cut them down in large numbers Two thousand years ago,a rich and powerful country cut down its trees to build warships,with which to gain itself an empire It gained the empire but,without its trees,its soil became bare and poor.When the empire fell to pieces,the country found itself faced by floods and starvation.
Even where a government realizes the importance of a plentiful supply of trees,it is difficult sometimes to make the people realize this.They cut down the trees but are too careless to plant and look after new trees So,unless the government has a good system of control,or can ecate the people,the forests slowly disappear
This does not only mean that there will be fewer trees.The results are even more serious:for where
there are trees,their roots break the soil up,allowing the rain to sink in, and also bind the soil.This prevents the soil from being washed away.But where there are no trees,the rainfalls on hard ground and flows away on the surface,and this causes floods and the rain carries away the rich topsoil in which crops grow When a11 the topsoil is gone.nothing remains but worthless desert.
41.Trees are useful to man mainly in three ways,the most important of which is that they can ____
A. keep him from the hot sunshine
B.enable him to build warships
C.make him draw quick profit from them
D .protect him from droughts and floods
42.It’s a great pity that ____
A.man is only interested in building empires
B.man is eager to profit from trees
C.man hasnt realized the importance of trees to him
D. man hasnt found out that he has lost all trees
43.Sooner or later the forests will disappear ______.
A. unless a country has a plenty supply of trees
B.unless people stop cutting down their trees
C.unless aIl people are taught the importance of planting trees
D.unless the government punishes those who cut trees instead of planting them
44.The word“bind”in Paragraph 5 means“____”
A.to wash away
B.to make wet
C.to make stay together
D.to improve
45. When there is a heavy rain.trees can help to prevent floods.as they can.
A.keep rain from falling down to soft ground
B,cause the soil to allow rainwater to sink in
C.prevent the soil from being washed away
D .make the topsoil stick together
答案:DCCCB
Passage 3
树木对于人来说有3个重要益处:树木给人类提供木材和其他产物;树木可以让人们乘凉;树木可有效地防止旱涝灾害。
可惜的是,在世界上许多地方,人类没有认识到以上三个作用中,第三个是最重要的。人们急切于从树木上快速的谋取利益,于是大量的砍伐森林。
两千年之前,有一个富裕和强大的国家。为了建立帝国,砍倒了树木来造战舰。帝国建立了,但是,没有树木的土地变得荒芜和贫瘠。当帝国四分五裂的时候,整个国家发觉自己面临的是水灾和饥荒。 就算在政府认识到足够的树木储备的重要性时,有时却很难让人民也意识到这点。人们砍倒了树木,却疏于种植和照料树苗。因此,除非政府建立一套体制来控制或者教育人们,否则森林就会渐渐消失。
森林的消失不仅仅意味着树木的减少,还有更严重的后果。在有树的地方,树根不仅把土壤粉碎成小块,便于雨水的渗入,还可以牢牢的抓住泥土,防止泥土被冲刷走。但是在没有书的地方,雨水直接落在坚硬的地面,在土地表面流走。这不仅会导致洪水,雨水还会带走庄稼赖于生长的肥沃的表层土。当所有的表层土被冲走之后,除了毫无价值的沙漠之外,什么也没有了。
高中英语阅读理解测试题 篇6
The global population is living longer,and getting older,阅读理解答案
The global population is living longer,and getting older,which presents new challenges. “The question becomes:who will take care of everyone While people will always be the best caregivers for people,there just aren’t enough people. That’s where robot17教育网:ic technology can really make a difference,” says Professor Maja Mataric at the University of Southern California.
Her group is developing robots to work with stroke (中风) patients and elderly people. The research team has found that people react well to a robot gym instructor,and seem to get less frustrated with it than with instructions given on a computer screen. The robot can act as a perfect trainer,with infinite(极大的) patience.
“People say things like ‘I prefer this robot to my husband!Can I take it home’” according to Professor Mataric. “In fact there’s a really important point here. As we create these care giving technologies,we’re helping not only the people that need the care,but also the people caring for them. We can give them a break,and help them avoid burnout.”
People are going to have to like,and importantly trust robots before they welcome them into their homes,and several groups around the world are working on making it easier to communicate with them.
Much of human communication takes place through body language. Gestures, eye contact , and concepts of personal space are all things that robots are being taught. In learning about how people interact(互动) with machines,researchers are also discovering new roles for robots in our lives. Robots can communicate with humans in ways that other technologies can not.
“If someone finds the robot to be more persuasive and more reliable,that’s going to affect how they interact with it,” says Dr Cynthia Breazeal, director of the Personal Robots Group at the Massachusetts Institute of Technology. “We can now start to think about fields where it’s the social interaction,which is the main means by which a robot helps someone.” Dr Breazeal says that means robots could be used in ecation,learning,and health care,where social support is important.
9.Professor Maja Mataric mainly focused on robots’ function of ________.
A.teaching B.exploring
C.making things D.giving care
10.Why can robots be wonderful trainers in the gym
A.Because they are more clever.
B.Because they give correct instructions.
C.Because they cost less money.
D.Because they are more patient.
11.The underlined word “burnout” in Paragraph 3 probably means “________”.
A.feeling tired B.feeling angry
C.getting hurt D.becoming disappointed
12.The scientists are presently working hard to help robots .
A.to use less electricity B.to communicate better
C.to react more quickly D.to have more functions
答案解析:
【答案】
9.D
10.D
11.A
12.B
全球人口的寿命越来越长,年龄越来越大,这带来了新的挑战。“问题变成了:谁来照顾每一个人,而人们永远是最好的照顾者,只是人太少了。这就是机器人的问题。”教育网:南加州大学的Maja Mataric教授说,IC技术真的能起到作用。
她的团队正在开发用于治疗中风的机器人(中风) 病人和老年人。研究团队发现,人们对机器人健身教练的反应很好,而且似乎对机器人健身教练的失望程度比对电脑屏幕上给出的指令要低。该机器人可以作为一个完美的教练,具有无限的灵活性(极大的) 耐心
马塔里克教授说:“人们会说‘比起我的丈夫,我更喜欢这个机器人!我能把它带回家吗’。”。“事实上,这里有一个非常重要的观点。当我们创造这些护理技术时,我们不仅帮助了需要护理的人,也帮助了护理他们的人。我们可以让他们休息一下,帮助他们避免精疲力竭。”
人们在欢迎机器人进入自己的家之前,必须喜欢机器人,更重要的是要信任机器人。世界各地的几个组织正在努力让机器人更容易与它们沟通。
人类的大部分交流都是通过肢体语言进行的。手势、眼神交流和个人空间的概念都是机器人学习的内容。了解人们如何互动(互动) 有了机器,研究人员也发现了机器人在我们生活中的新角色。机器人可以用其他技术无法实现的方式与人类通信。
麻省理工学院个人机器人小组主任辛西娅·布雷泽尔博士说:“如果有人发现机器人更具说服力、更可靠,这将影响他们与机器人的互动方式。”。“我们现在可以开始思考社会互动的领域,这是机器人帮助他人的主要方式。”布雷泽尔博士说,这意味着机器人可以用于教育、学习和医疗保健,而在这些领域,社会支持非常重要。
高中英语阅读理解测试题 篇7
英语阅读答案
Here’s something to think about the next time you ask your teacher for help:trying hard to do schoolwork on your own can help you learn.According to a recent study,the more you try while you are learning new information,the better you can remember it later.
This might surprise you.When teachers are presenting new information,they often give students lots of help.But a new study shows this may not be the best way to support learning.“Don’t be too quick to get help when learning something new,”ecation expert Ma Kapur said.“Try to work on it yourself even if it means trying different ways.’’
Kapur came up with the idea that trying hard can lead to better learning.Then he tested it out on students in Singapore.He separated students into two groups.In the first group,students were asked to solve math problems with the teacher’s help.In the second group,students were asked to solve the same problems by helping one another,instead of getting help from the teacher.
With the teacher’s help,students in the first group were able to find the correct answers.Students in the second group did not solve the problems correctly.But they did come up with a lot of good ideas.
The students were then tested on what they had 1earned.The group without any help from a teacher scored much higher than the group who had help.Kapur said working to find the answers helped students understand the process(过程),not just the solution.
Kapur’s advice for kids is to put a 1ot of effort(努力)into learning something new rather than going to your teacher for help.“Simply doing a little work or nothing at all won’t work.”says Kapur.“Try to solve a problem in as many ways as possible.’’
13.What is the best title for the text
A.Work Your Mind
B.Practice Makes Perfect
C.The Best Way to Learn
D.Teachers’ Role in Schoolwork
14.Manu Kapur holds that _______ .
A.it’s necessary for students to ask for teachers’ help
B.students should try to solve problems by themselves
C.students with teachers’ help have more good ideas
D.students in the first group are cleverer than those in the second group
15.The author develops the text mainly by _________ .
A. presenting research findings
B. comparing different opinions
C. showing scientific information
D. setting down general rules
答案解析:
【答案】
13.A
14.B
15.A
下次你向老师求助时,有件事需要考虑:努力自学可以帮助你学习。根据最近的一项研究,你在学习新信息时尝试得越多,你以后就能更好地记住它。
这可能会让你大吃一惊。当老师在介绍新信息时,他们经常给学生很多帮助。但一项新的研究表明,这可能不是支持学习的最佳方式。教育专家马卡普尔说:“学习新东西时,不要太快寻求帮助。”。“试着自己动手,即使这意味着尝试不同的方式。”
卡普尔提出了努力学习可以带来更好的学习的想法。然后他在新加坡的学生身上进行了测试。他把学生分成两组。在第一组中,学生们被要求在老师的帮助下解决数学问题。在第二组中,学生们被要求通过互相帮助来解决同样的问题,而不是从老师那里得到帮助。
在老师的帮助下,第一组的学生能够找到正确的答案。第二组的学生没有正确地解决问题。但他们确实想出了很多好主意。
然后对学生们所学知识进行测试。没有老师帮助的组比有老师帮助的组得分高得多。卡普尔说,努力寻找答案有助于学生理解这个过程(过程),不仅仅是解决方案。
卡普尔给孩子们的建议是付出更多的努力(努力)学习新东西,而不是向老师寻求帮助。“简单地做一点工作或什么都不做是行不通的。”卡普尔说。“尽可能多地解决问题。”
『伍』 求考研英语阅读“正确答案”五大特征,轻松搞定40分阅读理解 请发到我的邮箱[email protected],谢谢~别发错
特别同意LZ的观点,词汇是砖,语法是道,阅读是魂!我也是今年考研的,感谢你的问题。拷贝原文答案如下,最后三点没有明确说明,但是都在:
这是名牌大学(全国排名前20)的“内部资料” ,很多同学觉得比较实用,现在奉献出来,或许对你有些帮助。
考研英语“正确答案”五大特征,轻松搞定40分阅读理解
首先,我们得逞清一个认识,考研阅读考察的都是些什么文章。记叙类文章肯定没有,因为记叙文的命题深浅不好把握。这么多年来,还从来没有从哈里波特或者廊桥遗梦等西方小说中选一段来考大家。
现在的问题是有人居然说考研英语多考说明文,实在不知道这些人有没有一点文学常识,我们把从99到08年的10年考研阅读理解的文章做了一个分类:99-08年10年间共考了43篇文章,我们可以按照提出一种观点,揭示一种现象的原因和影响,介绍社会对于某个事务的反应,提出一种新的研究结论,书评,对某个主题分观点论述型,分为六类。
提出一种观点,比如06年第一篇,美国社会总体上是和谐的。第四篇,应该正确的看待艺术与幸福的关系。
揭示一种现象的原因和影响,如06年的第二篇。莎士比亚的故乡斯特拉福镇两个产业上的争论,00年的第一篇。美国经济的转折及其影响。
介绍公众对于某个事务的反映,如04年的第三篇各方对美国经济减缓的反应。97年的第一篇,各方对安乐死法案通过的态度。
提出一种新的研究结论型。如06年的第三篇,一个新的研究结论;渔场中的大型食肉类动物正在迅速减少。05年的第一篇,一个新的研究结论:猴子同样会反对不公平。
书评型。如05年的第四篇,书评--正式英语的衰落是必然的。96年的第五篇。关于一本反对神创论的书。
对某个主题分观点型。如02年的第一篇,如何进行幽默,2001年第三篇,新闻媒体失去公信力的原因。
我们可以看到,无论是提出一种观点,提出一种新的研究结论还是介绍公众对于某个现象的反映还是书评,这些文章有一个总体的特征就是:不只是对事物加以简单的描述,而要通过描述表达某种或者某些观点,看法和态度。因此这些都可以归结为大类的议论文。
从测试学的角度来说,阅读理解试题无非就是考察我们的阅读理解能力,而阅读理解能力就是提取有效信息的能力,所以阅读理解题目的设计无论怎么千变万化,最根本的目的就是在考察我们能否把文章的有效信息找出来,而我们知道,议论文的有效信息就是文中表达的观点,论点,主论点,分论点以及作者的感情倾向和态度,这些就是考研命题的出题点所在。
说到这儿,有些同学可能感觉有些疑惑,说,不对吧,我怎么感觉考研阅读考得都是细节性具体的东西呢?这些同学其实一般是中了下面两种毒害导致产生判断失误:
第一,应付四六级给大家留下的心理定势。四六级英语阅读考试考查的重点是考生定位查找具体信息的能力,而考研则更侧重于综合归纳抽象能力的考查,因为毕竟研究生是国家高水平研究得主要群体,所以,研究生入学考试的考察水平不会那么低端。第二个原因,就是这些同学没有认真地研究真题,受大量的模拟试题的毒害。对于市面上充斥着的大量的题集,出于对大家负责,我想说一句,真正有水平的不多,绝大多数都是在拼凑,即使真的有水平也实在难以达到考研真题的高度和命题的思路,你如果真正从这些拼凑的某某某多少篇中找出规律来,反而是一件很恐怖的事情。
请考研战士们记住,考研英语阅读理解的规律有,但是规律要从历年的考研真题中去找。这样分析下来,大多数的考研阅读试题中,正确的选项其实就是文章中观点、论点、主论点和分论点态度等有效信息的直接表达或者变形表达。
经过我们的长期研究,这类观点性有效信息的表达与记叙文、说明文的有效信息相比有自己的特征。我们发现考研英语阅读理解的“正确答案”有五个特征,下面通过历年的考研英语真题来简要介绍我们的方法。
特征一:表述上不能太绝对要留有余地四平八稳,不能带有过于强烈的感情色彩和倾向。一个表述上极端的论点是站不住脚的,很容易受到攻击。对不对?所以文中作者的论点、观点,以及正确答案具备的一个特征是“语气比较委婉”。
重点提示:仅仅记住“may”这个单词,你将轻松多拿4—6分。
34. Cartwright seems to suggest that______. (2005年考研真题)
凯特似乎在暗示:
[A] waking up in time is essential to the ridding of bad dreams
及时醒来对于控制噩梦非常重要
[B] visualizing bad dreams helps bring them under control
想象噩梦对控制噩梦有帮助
[C] dreams should be left to their natural progression.
梦应该被自然推进
[D] dreaming may not entirely belong to the unconscious
梦可能并不完全是无意识的
我们来看,ABCD四个选项中哪个语气更为委婉?
A及时醒来对于控制噩梦非常重要。
B想象噩梦对控制噩梦有帮助。
C梦应该被自然推进。
D梦可能并不完全是无意识的。
是不是D呢? 答案选D。
27. What can be inferred about intelligence testing from Paragraph 3? (2007年考研真题)
从第三段我们可以推断下列哪个与智力测验有关?
[A] People no longer use IQ scores as an indicator of intelligence.
人们不再把智商得分用做智力指标
[B] More versions of IQ tests are now available on the Internet.
现在可以从因特网上获得更多的智力测验版本
[C] The test contents and formats for alts and children may be different.
成人和儿童的测试内容和版本可能不一样
[D] Scientists have defined the important elements of human intelligence.
科学家已经定义出人类智力的重要元素
选哪个?
恭喜你答对了,当然是选C。may使得语气更加委婉柔和,答案直接指向C。通常情况下带有may的选项一般为正确答案。
同样是2007年考研真题的第29题
29. We can conclude from the last paragraph that______. (2007年考研真题)
从最后一段我们可以总结出
[A] test scores may not be reliable indicators of one’s ability.
测试成绩可能在显示一个人的能力方面并不可靠
[B] IQ scores and SAT results are highly correlated.
智商得分与SAT成绩密切相关
[C] testing involves a lot of guesswork.
测试涉及大量的猜测
[D] traditional tests are out of date.
传统测试已经过时
看到may,当然直接选A。而正确答案就是A。
有的同学会说,不是所有的题目都是这样的吧?当然不是,经过我们的统计,每年这样的题几乎都有2—3道。其余的17道题,需要借助其余“四大特征”分析。
重点提示:每个题目2分,仅此一个特征,你将轻松得到这4分。在考场上节省了宝贵的时间。
特征二:表述上必须具有相对的抽象性、概括性、宏观性。因为研究生考试更侧重于考察学生对事物的抽象思维和概括能力,所以考题的设置也体现了这个特点。
51. By “Ellen Spero isn’t biting her nails just yet” (Line 1, Paragraph 1), the author means ________.
作者提到艾伦还不至于咬她的手指甲,意思是 (2004年考研真题)
[A] Spero can hardly maintain her business
艾伦很难维持她的生意
[B] Spero is too much engaged in her work
艾伦对工作太投入了
[C] Spero has grown out of her bad habit
艾伦已经戒掉了坏习惯(D)
[D] Spero is not in a desperate situation
艾伦不再处于一个绝望的处境之中
C是对字面意思的讲解,不具备抽象性,首先排除C;AB谈论的是生意和工作,都是艾伦生活中某一个方面的具体问题,而D艾伦不再处于一个绝望的处境之中,则是对艾伦整个生活状态的一个更为宏观的概括,明显比AB更为概括、宏观。符合我们说的正确选项的表述要更概括、宏观的特点,正确答案恰恰是选D。
26. An argument made by supporters of smoking was that ________. (2005年考研真题)
吸烟支持者的一个观点是
[A] there was no scientific evidence of the correlation between smoking and death
吸烟和死亡之间没有科学联系
[B] the number of early deaths of smokers in the past decades was insignificant
过去几十年中因吸烟而过早死亡的人数并不大
[C] people had the freedom to choose their own way of life
人们有选择自己生活方式的自由
[D] antismoking people were usually talking nonsense
反对吸烟的人们通常都是一派胡言
A吸烟和死亡之间没有科学联系,B过去几十年中因吸烟而过早死亡的人数并不大,D反对吸烟的人们通常都是一派胡言,分别说的是一些具体事实和评价;而C人们有选择自己生活方式的自由,则是在人生观的层面上的观点,显然比其他三个抽象。答案选C。
因为研究生属于一个国家高水平的研究团体,需要对事物有宏观把握的能力,所以考研英语文章中的观点、考题也体现了这个特点。
而考研之所以考政治,也是为了让同学们对国家的政策有所了解,对我国未来50年的发展方向有深刻的认识,具有对全社会、全局一个宏观的把握。因为研究生教育培养的是一个国家未来的高端人才、高层管理者。
其余“正确答案的三大特征”,更精彩,更实用。
作为考研这种关乎百万人命运、几千万人关注的特大型考试的命题者,他们有一个最根本的心理底线:就是在保证试题具有足够的迷惑性以区分良莠的同时,又要尽量避免争议。保证迷惑就是要制造错觉,比如他往往把一些错误选项写得非常正确或者非常复杂,而把答案写的很简单来诱惑你上钩,制造错觉。从另一个方面来讲,要想避免争议就得使正确选项与非正确选项之间有着相当的区别度,前者是要实现考试的目的,后者是出于自我保护的目的。否则一旦题目出现争议,一个人一口唾沫就能把命题者淹死。所以,命题人的日子并不好过,很多时候是在凌空走钢丝,偏左不行,偏右也不行。而一个人一旦出现自我保护的意识,那就意味着他存在容易被别人攻击的缺陷。
同样,命题者在命题上同样存在着一些致命的命脉。
从根本上说,正确选项和非正确的所有的区别都必须在文章之中找到支撑,但是很多时候仅仅依靠文章是不够的。因为我们知道,考研阅读所选用的文章是议论文,议论性文章关注的内容本身往往就具有较大的争议性,并且议论性文章带有很强的主观色彩。对同一篇文章,不同的人读过往往会有不同的见解。所以,单靠文章来区别正确选项与错误选项并不充分,很多时候是危险的。所以在依托文章内容区别选项的同时,其实命题者还在选项本身的表述和设置上做了一些区分。这就是命题者的命脉所在,也是我们一招制胜的法宝。
经过对近十年考研英语阅读试题的长期分析,我们发现出命题者常用五种区分方法来命制选项,我们对此总结出了“五大特征”,来帮助大家挑选正确选项。
我们敢保证,你如果对上面讲的能够领悟的比较好的话,考场上有些阅读理解题目可以很轻松的就能够把答案找出来。
当然,这套方法只是给你提供一种思路和一个备用的手段。平时大家还是要注重打牢基础,在研究真题时有意识的训练一下思路就行。
考场上当正常的手段穷尽之后,就可以用这个。比如,这篇文章你读不懂或者根本没有时间去读了,你说怎么办,那就用这最后的保命招数,这总比猜硬币抓阄好吧。当然,我们并不反对你猜硬币抓阄,但是建议你先推断一下再扔。
通常情况下,你还可以把这些技巧当成一个检验你的答案、排除错误选项的依据。如果在考试中你既能读懂文章的大意,又能领悟这套方法,那么英语阅读理解就根本不用担心了。
直接从选项中入手研究解题方法,著名的王若平老师曾经作了一些开创性的工作,对正确选项的特征作了一定的归纳,但是缺乏理论上的支撑和程序上的保障。现在随着这套方法的提出,这个问题可以说已经解决了。
这套方法是我们多年来教学经验的总结,也是对日益苛刻的英语命题趋势的一种反抗。作为我们老师本身来说,其实是不喜欢这种纯粹技巧性的东西的,但是实在没有办法,看到身边很多好学生付出了那么多的努力,但是因为英语差了一两分就被拒之门外,真的感到很可惜。
对于考研英语这种限定性的考试来说,它的命题都是有规律可循的,阅读是这样,完型、翻译、新题型、作文同样有一整套的出题套路和应对方法。
『陆』 英语四级段落信息匹配题是什么
英语四级段落信息匹配题是,长篇阅读理解篇章后附有10个句子,每句一题。每句所含的信息出自篇章的某一段落,要求考生找出与每句所含信息相匹配的段落。有的段落可能对应两题,有的段落可能不对应任何一题。四级考试需要各位同学去看十个左右的段落,然后去匹配十个信息点。
总体来看,不管题型怎么变,其实学习方法没变,还是仍旧需要大家提高阅读的能力,比如说读文章的时候,是不是直接拿英语读,如果读快速阅读的时候,还是拿中文边翻译边读的话,会发现阅读速度一直会比较慢,所以那么长的文章很难找到细节。

(6)英语阅读提取信息测试题扩展阅读:
段落信息匹配题目做题顺序:
1、先看文章标题,确定文章主题并预测文章内容。
2、先题后文,先易后难。先看题目再看文章,并且在题目中先扫视一下,看看有没有带数字、大写、专有名词、超纲词等比较吸引眼球的标志词。这样的词汇比较容易在原文中找到,可以在较短时间内准确定位段落。
3、在题目中划出关键词。关键词要有唯一性。不要用高频词或全文的主题词作关键词去定位,否则会发现每个段落都有这个词。另外,也不要用一些抽象的单词作为定位词,比如 description、development、importance 等,因为这些词有很强的归纳性,在原文中原词重现的概率很小。
4、选择两个或多个的关键词。针对一道题目,如果只划出一个关键词,而该关键词又不具有唯一性的话,那么在一千多字的原文中定位会耗费很多时间。一定要用两个或三个词同时定位,这样才会既有效又准确。
5、注意同义替换的信息。在四六级和雅思考试的段落匹配题中,同义替换的难度在不断加大。同义替换的方法包括同义词组、改变词性、句式变化、反义词、语态转换等。
另外,不妨注意一下题干中的否定词,如 never、fail to do、difficult 这样的词。把它们专门圈出来。这些词并非是用于辅助定位的,这些词本身就是出题点,经常会用来考查同义替换。
『柒』 英语阅读表达
英语阅读表达
阅读表达题是近年英语高考出现的一种新的测试题型,它是阅读理解与表述阅读信息的结合。下面我收集了关于阅读表达题的备考策略,一起来了解一下吧!
阅读表达题———英语高考新题型和备考策略
【摘要】 本文介绍了近年来英语高考中出现的一类新题型——阅读表达题。笔者分析了新题型的形成背景,命制方式和基本题型,提出了解答阅读表达题的基本思路和备考策略,同时展望了其发展的基本趋势。
【关键词】 阅读表达题,新课标高考卷,题型创新,阅读理解,备考策略
阅读表达题是近年英语高考出现的一种新的测试题型,它是阅读理解与表述阅读信息的结合(reading & expression)。命制阅读表达题的具体做法是:设计一篇在语篇结构上是并列或承接关系的300字左右的短文,之后是5个需要考生回答的问题。这些问题的回答需要考生从短文中提取相关细节信息,并结合上下文进行适当的概括、判断和推理,在规定的字数内将答案写在相应的空白处。
一. 阅读表达题的课改背景
阅读表达题的推出是与正在全国各省市区推行的高中学科新课程标准密不可分的。《普通高中英语课程标准》规定,高中学生毕业时的课外阅读量应达到18—30万字。这一量化的规定可见新课标对高中阶段学生阅读输入(input)的充分重视。同时,krashen(1985))认为足够的信息输入是保证高质量信息输出(output)的前提。阅读表达题正是这种阅读信息输入与即时输出的巧妙结合。
阅读表达题是对阅读理解题型的创新。阅读表达题以一种主观题的形式,“打破了高考英语阅读理解十几年多项选择题的单一形式”。在阅读难度上它略低于前面的阅读理解题,而它是以主观回答的形式考查考生的表述能力,故中高程度的考生答题效果较为理想,而如果考生读不懂短文,就基本没有答对的概率。因此,该题型能“有效地评价考生综合运用英语语言的能力,而且会提高试题的信度和效度”,同时也具有较好的区分度。
二. 阅读表达题的'设题类型和解题技巧
在目前全国各省市区的高考试卷中,有四个省市英语试卷推出了阅读表达题:山东省(2007年始),天津市(2009年始),和江西省(2011年始)。湖南省试卷也在前几年简答题的基础上,2010年推出了阅读表达新题型。在卷面形式上,四份试卷阅读表达题均以一篇短文后加4——5个问题的方式命制,其常用的题型有:
1. 主旨大意题。这一问题主要考查学生概括文章主旨或个别段落大意的能力,其主要目的是培养学生归纳主要信息的能力。现在高中学生阅读时的普遍问题是:文章大意都基本能看懂,但缺乏归纳主题和写作目的的能力,而这恰恰是阅读教学和学生获取阅读信息的主要目的。主旨大意题有助于矫正这种能力缺陷。主旨大意题既考查对整个短文主旨理解的能力(如江西2011卷76题),也可考查对段落大意的归纳能力(如山东2011卷80题)。
主旨大意题的提问方式通常是:what is the main idea of the text? / what does the passage mainly talk about? / what is the purpose of the writer’s writing the passage? / what does paragraph 3 mainly tell us?
主旨大意通常会出现在文章的首尾段或段落的首尾句。在2010山东卷中,我们可根据第一段的最后一句:studies show that those families who eat dinner at least 3 or 4 times a week together benefit in many ways 概括处文章的主题为:families benefit from eating together.
主旨概述既可以用完整的句子,也可用一个简洁的短语:a website where we can learn english well,或一个问句:how to deal with stress。
2. 信息归纳表达题。该题要求考生能在短文中找到题目所要求的事实性细节,并能适当进行归纳表达。在找到相关细节信息之后,有时可照搬原文信息轻松作答,有时还要对事实性信息进行适当的整理(2011山东卷和江西卷78题)。
信息归纳题有时以例举填空的形式:list three activities that might develop into addictions based on the text ①________ ②_________ ③_________,或回答的形式,如:point out the advantage of televised sport which does not concern money in paragraph 3. ________________。
解答信息归纳表达题,一方面要找到相应的原文信息,另一方面要组织好词语的恰当词性。很多学生在考试时就没有注意到词性的要求。如回答上一题“advantage”即用短语 a health benefit,而有相当数量同学用一个句子__there is a health benefit_,实在是教训深刻。
3. 指代关系确认题。考生根据下划线代词(如they, that, it,so 等)找到它所指代的上文内容。指示代词所指代的是上文的事物,考生主要是在上文寻找答案,答题难度相对小些。考生要注意到代词所代替的是上文的名词或动名词,如原文所指向的是动词或其它词性的词,则要相应的名词化。
如2011江西卷80题:what does the word “it”(line 3, paragraph 5) probably refer to?
4. 补全文章空缺题。短文在设计时,在短文中间设一空,要求考生用恰当的短语或分句进行内容补全,使之与前后内容连贯,并与作者的写作意图相符。信息补全题类似于完型填空,但空缺处需填的通常不是一个单词,多为一个完整的句子,这就无疑给考生带来相当的挑战。做好这道小题,一方面一定要看懂上下文,另一方面还要会分析文章的发展脉络,使填进去的信息与上下文语境刚好吻合。2011山东卷77题和江西卷79题即为信息补全题。
在补全文章空缺处时,首先要先知晓短文的主旨大意,因为需要填进的内容都是与主题切实相关的;同时要注意一些连接语篇的词语,如however,therefore,on the other hand,similarly等,这些词是上下文过渡和发展的关键词。2011江西卷79题为fill in the blank in paragraph 4 with proper words,我们在通读全文后,知道短文的主题是“电视直播体育赛事的利与弊”,而前一段分析了“利”,同时我们注意到空缺处前有一表转折关系的连词however,且空白处的下文是分析“弊”,所以填进去的当为“there are also disadvantages ”,从而与上段形成“利与弊”的对比关系。
5. 短文信息转述(填空)题。短文信息转述即通过题干中的一个句子,找到原文中的与其意义相近甚至一致的句子,并把它写在题目后的空白横线上。此题类似于paraphrase (using simple english sentences to explain the original sentences with complicated structures),不过题目中的句子有时侯也是很复杂的复合句(山东2008年卷79题)。而短文信息转述填空题则是对原文相关句子paraphrase的基础上,在题干的空白处填上原文所缺的信息(江西11年卷77题)。它既需要考生找到原文与题干中相一致的句子,也要求他们在题干空白处补全与上下文相连贯的信息,是一道相对较难而得分较低的题目。
短文信息转述(山东卷也称英文释义)的提问方式有:which sentence in the text is closest in meaning to the following one? / which sentence in the passage can be replaced by the following one?
要练好英文释义题,考生一定要吃透所给转述句中的关键信息,捕捉与原文相吻合的关键词汇。2008山东卷79题所给转述句为accordingly, these shopaholics should turn to a certain organization for help so that they can stop complulsive shopping. 考生要能理解这句话的含义,同时根据下划线关键词在原文中第四段找到语义相同的句子。
短文信息转述填空题是江西卷命制的一种新的题型,它是在山东卷的基础上将所给转述句的部分关键信息挖掉,而要求考生根据原句补充上缺失部分并注意其相应的形式。
要备考英文释义题,教师平时在课堂阅读教学中要加强对复杂句的paraphrase训练。在nsec教材中就有很多练习专门是用来训练学生用简单英语解释复杂句型的。如笔者在教学unit5,book1时,就把原文中引用的nelson mandela 的一句话paraphrase 为两句简单句,而要求他们在课文中找到相应的原句。
6. 词义猜测题。此题的命制目的是考查学生根据上下文理解陌生词语的能力。陌生词语以下划线的方式标出。指示关系的确认依靠上下文语境的暗示或信息的互补。在2009天津卷的阅读表达中,下划线的词语是“chrome-plated contraptions”,而上句话是说“几乎每一个美国人都要花些时间推购物车”,而含有下划线的句子是说“他们在一生中推______的里程有很多路”。显而易见,后句与前句在语义上是并列关系,所以后句中“推”的宾语就是前句中的购物车。《普通高中英语课程标准》明确规定,要培养学生“能通过上下文克服生词困难,理解语篇意义”。在阅读理解中,词义猜测也是常考题型,笔者查阅了06、07年全国各地38份高考试卷,其中就有37份考查了“在上下文理解生词”,均体现出新课标的这一理念。
7. 开放性问答题。此题是要求考生根据短文中所出现的话题,发表你个人的观点和见解,如2011天津卷60题是就“人与动物的理想关系”发表见解,山东卷是就参加“某春假活动”表态,并说明其缘由。它没有标准答案,需要考生根据自己的理解和想象。开放性的问题使考生跳出了试题,有利于体现创造性思维。考生在平时要多思考生活,关注些社会和国内外问题,高考时方可写出具有自己个性、言简意赅而合情合理的句子。
8. 其它题型。如山东省的翻译题(英译汉)。翻译教学仍是中学英语教学的一种方法,特别是一些复杂的复合句,更需要适当的成分分析和翻译。我们没有必要用“信、达、雅”的标准来衡量学生翻译的句子,只要翻译后的汉语能较流畅而又能忠实于原文。
如湖南省和天津市的细节理解。细节题是阅读理解中的重要题型。据不完全统计,细节理解题在各省市区阅读理解的分值在40%-60%之间。而阅读表达题中的细节理解题更是对新课标“阅读能从一般文字资料中获取主要信息;能从一般性文章中获取和处理主要信息”的全新诠释和落实。细节理解题采用5w1h形式提问:
what is the aim of the program?
why did linda join the american women’s club of toronto?
how does shaw feel about his future life with the help of cuddles?
who may choose to participate in the alternative break program?
……
三.阅读表达题型的备考
高考作为一种选拔性考试,必然要反映出考生在学习能力和水平上的差异。高考相对于知识性考试而言,它对于记忆的要求要低一些,而更侧重于对日积月累的能力的考核。《普通高中英语课程标准》认为高考要以考查学生综合语言运用能力为目标。作为一种综合题型,阅读表达题既考查到学生的阅读理解能力,又能考查他们的书面表达能力,因此英语测试专家普遍认为这是一种能有效评价考生综合运用语言能力的题类。但作为一种新的试题类型,阅读表达题不同于阅读选择题,因为选择题是答案提示性问题,而阅读表达题是考查学生理解文章、组织语言、准确表达的能力,它没有提示性成分,所以广大师生对它都有一个认知—了解—熟悉的过程。阅读理解题解题能力形成和提高要把握以下几个方面:
1. 阅读理解新题型渗透于日常教学和练习。
众所周知,高考是中学教学的指挥棒,广大师生只有顺应高考改革的方向,才能取得较理想的成绩。我们既要研究高考新试题,更要把它贯彻到我们备考和复习之中。概括短文主旨、明确指代关系、归纳段落大意,英语释义,寻找关键词,这些能力的培养,是一个长期的过程。笔者在指导学生阅读训练时,要求学生做到有意识地用几个核心词汇概括文章或段落大意;在遇到一些复杂句时,则先呈示同义句,要求他们在原文文中找到同义句;通过上下文、构词法猜测词义;在一些记叙文中,教授学生以5w1h形式复述课文。
2. 阅读理解新题型要求培养学生提炼概括的能力。
在批阅试卷时,笔者常发现学生找到了题目在原文中的答案,但常出现句式错误。如回答指代关系题把动词短语填上去,信息列举题又把整个原句写上去。这些问题充分暴露学生在概括能力方面的欠缺。学生既要能圈定答案所在的句子范围,更要进行一些合理的提炼,才能准确到位的回答相关的阅读表达题。阅读表达题要慎抄原句。
3. 阅读理解新题型要求学生阅读训练要持之以恒。
在研究近几年高考卷阅读表达题型时,笔者发现其基本是稳定的,但各年份在排序和题型上有个别微调。这在客观上给考生备考增加了一定的困难,但只要严格按照新课标关于高中生课外阅读量的要求,学生坚持每日阅读600词左右信息量的短文(两篇阅读理解),准备好这一题型是不困难的。
4. 阅读理解新题型要把握好一些特有的细节
阅读表达题各小题都有字数的限制。关于回答问题时超出规定字数如何给分,笔者请教了专程到笔者所在学校进行新课标高考卷调研的省教育考试院高考命题组专家,她的回答是超出字数均不给分。理由有二:考生没读题目后字数要求;考查学生概括能力。
阅读表达题也属于主观回答的试题内容,因此考生一定要书写整洁、清晰,为自己赢得印象分,切忌乱涂乱该。
四.结束语
阅读表达题作为一种新题型,既考查学生的阅读理解能力,又考查了学生在对原文理解基础上的书面表达能力。阅读表达题的创新之处在于它将学生的阅读理解能力转化为对阅读信息的撷取、归纳、表述和内化的能力,这与新课标的理念和nsec教材模块后的comprehending的问题练习是不谋而合的。基于高考对于中学英语教学强烈的反拨作用,我们一方面要巧妙而有选择地利用好comprehending中相关的练习,使高考题型训练常态化;同时通过平时的日常阅读和备考前相对集中地专项练习,进一步提高高中生阅读获取信息和表达的能力。
参考文献:
1.krashen,s.d. (1985) the input hypothesis:issues and implications. london: longman.
2.richards, jack & c.lockhart. (2000). reflective teaching in second language classrooms. 人民教育出版社.
3. 蔡银保 《专题调研:江西新题型》,汕头大学出版社,2011年
4. 黄远振等 “高考英语命题:现实与诉求”,《中学外语教与学》2008年第10期
5. 江西省教育考试院 《2011年普通高等学校招生全国统一考试江西卷(英语)考试说明(课程标准实验版)》[m],江西高校出版社,2011年
6. 教育部 《普通高中英语课程标准(实验)》,人民教育出版社,2003年
;
『捌』 英语阅读理解怎样做怎样提取信息
英语阅读理解怎样做怎样提取信息
阅读的既然是英文,则理解的也应该是英文,绝对专不应该是中文,就容属易做对英文阅读理解了.而所谓的信息呢,则阅读的既然是英文,则信息也应该是英文,绝对不应该是英文,就是信息了!
『玖』 高中英语阅读,如何在大量句子提取有效信息
先看题目,然后从文章中找答案,弄清句子的意思,必要时要缩句
先读一个选项,再找关键词,一个一个选项排除
『拾』 怎么才能做好英语阅读理解题
英语阅读理解在考试中是必考的一类题目,英语阅读理解题占的分值还不低。所以,同学们要想提高英语成绩,英语阅读理解题一定不能错太多。英语阅读理解考的是什么呢?
小编认为这类题考察的是大家对阅读材料的理解程度,考察大家从文章中提取有效信息的能力,以及能否弄明白文章的主旨。那么,怎么才能做好英语阅读理解题呢?下面小编就来为大家介绍几个做题技巧。
一、英语阅读理解技巧读懂首尾段
大家肯定在想,为什么做英语阅读理解首先要读懂文章的首尾段呢?上语文课时老师都教过我们,写作文时要在第一段写出文章的中心思想,最后一段也要对文章进行总结、点题。那么同理,我们在看阅读理解部分的材料时也可以从这两段入手。对于一篇文章来说,中间的段落是对文章中心思想的补充说明,最关键的信息往往在首尾段就已经出现,所以同学们要想做好英语阅读理解题,首尾段是一定要读懂的。
二、英语阅读理解技巧合理推断
同学们一定见过不少同音字、同义词,而英语中不少单词也是有着多个含义的。比如“water”这个词,可以指雨水、海水,也可以指给某物浇水或是流泪。如果我们不能判断出单词的正确意思,我们会很难理解句子的含义。这时我们就要结合上下文,并结合故事的背景,来合理推断单词、短语的意思。
三、英语阅读理解技巧猜测生词
我们在做阅读理解题时难免会遇到一些没有见过的单词,如果是平时做题,那么我们可以随时翻看词典,但在考试中就没办法这样做了,因此,同学们很有必要学会猜生词的意思。通常我们都可以在文章中找到关于生词的英文解释,这时我们就要结合上下文猜测它的意思。当然,有些生词可能就是用来迷惑同学们的,对我们做题并没有太大的影响,大家可以选择“视而不见”。
