英語四級考試中國科學技術出版社專項訓練
如果想鍛煉英語閱讀能力,還是建議最經典的新概念英語。
在手機360中的安全軟體回裡面,教育系列答中有個新概念英語學習軟體,綠色圖標上有一條紅豎線,有NCE三個字母,安裝並免費注冊後可以下載全部四冊的MP3音頻,包括美式和英式發音,也有練習和語法,可以隨時隨地進行學習,非常方便,而且經典。
英語閱讀是英語四級考試中的重要考察能力之一,只有做好閱讀部分的題目才能提高四級考試的成績。下面我為大家帶來大學四級考試閱讀訓練題,供考生備考練習。
大學四級考試閱讀訓練題***一***
According to the dictionary definition of 「create」, ordinary people are creative every day. To create means 「to bring into being, to cause to exist」—something each of us does daily.
We are creative whenever we look at or think about something in a new way. First this involves an awareness of our surroundings. It means using all of our sese to bee aware of our world. This may be as simple as being aware of color and texture, as well as taste, when we plan a meal. Above all, it is the ability to notice things that others might miss.
A second part of creativity is an ability to see relationships among things. I f we believe the expression, 「There is nothing new under the sun,」 the creativ ity is remaking or rebining the old in new ways. For example, we might do this by finding a more effective way to study or a better way to arrange our furniture, or we might make a new bination of camera lenses and filters to cr eate an unusual photograph.
A third part of creativity is the courage and drive to make use of our new ide as, to apply them to achieve some new results. To think up a new concept is one thing; to put the idea to work is another.
These three parts of creativity are involved in all the great works of genius, but they are also involved in many of our day to day activities.
26.Which of the following activities is NOT a creative one according to t he passage?
A.To prepare a meal.
B.To arrange the furniture in a peculiar way.
C.To buy some books from a bookstore.
D.To 「write」 a letter with the puter.
27.The author holds that ____.
A.creativity is of highly demand
B.creativity is connected with a deep insight to some extent
C.creativity is to create something new and concrete
D.to practise and practise is the only way to cultivate one』s creativity
28.「There is nothing new under the sun.」 ***Par.3*** really implies that ____.
A.we can seldom create new things B.a new thing is only a tale
C.a new thing can only be created at the basis of original things D.we can scarcely see really new things in the world
29.What does the author think about the relationship between a new though t and its being put into practice?
A.It』s more difficult to create a new thought than to apply it in practice.
B.To find a new thought will definitely lead to the proction of a new thing.
C.One may e up with a new thought, but can not put it into practice.
D.A man with an excellent ability of practice can easily bee an inventor.
30.The best title for this passage is ____.
A.How to Cultivate One』s Creativity B.What is Creativity
C.The Importance of Creativity D.Creativity—a Not Farway Thing
大學四級考試閱讀訓練題答案
26.答案C。本題可用排除法。根據第一段可知創造力的含 義是「使事物產生」,「致使事物存在」。而它三個方面的表現可參考「短文大意」,據此,C為正確答案。
27.答案B。此題的解答需要在理解文章大意及細節基礎上進行。選項B意為「創造力在一定程度上取決於非凡的洞察力。」根據最後一段,可知這是一種「天賦」,故正確。這樣就可確定B為正確答案。
28.答案C。此題可在正確理解句子含義的基礎上採取「排除法」來解答。根據上下文可以得知:此句的真正含義是「任何新事物的產生都是建立在原有事物基礎之上的」。據此,A項認為「我們很少能創造新事物」,顯然只是句子的字面意思,不正確。B項「創造新事物 是一個神話」,也為字面理解。再看C項「只有在原有事物基礎之上才能創造新事物」,這不正是我們分析得出的結論嗎?而D項「我們幾乎不可能看到新事物」,更是差之甚遠。這樣就 可確定C項為正確答案無疑。
29.答案C。先找有關細節。此問題涉及到對文章第三段最 後一句的理解。作者認為「獲得新思想並不意味著就能夠將其付諸實踐,暗含「知易行難」的意義。這樣,我們就可對 選項進行分析選棄了。這樣就可確定C 為正確答案無疑。
30.答案B。首先快速通讀全文***注意主題句***,可知文章主 要談論的是「創造力的含義及其三個方面的表現」,整篇文章都是圍繞創造力展開的。現在來分析選項。這樣就可確定,B項為正確答案。
大學四級考試閱讀訓練題***二***
When I was studying at Yale, some phenomena puzzled me greatly. I found that Chinese students or Asian students were very polite in class while American students often interrupted the professor, asking questions and dominating the discussion. The Chinese students were not as aggressive as American students.
I was impressed by the role of the professor in the seminar***討論會***. The professor didn』t act as an authority, giving final conclusions, but as a reseac her looking for answers to questions together with the students. One lingui stic***語言的*** feature of his interacting with his students was that he used many modal***情態的*** verbs—far more than I did in Beiwai. When answering questions, he usually said, 「This is my personal opinion and it could be wrong.」 or 「You could be right, but you might find this point of view also interesting.」
In China, authorities are always supposed to give wise decisions and correct di rections. Therefore, students always expect the professor to give an answer to th e question. I still remember how frustrated they were when foreign teachers did not provide such an answer. Their expectations from authorities are much higher than that of American students. Once the Chinese students got the answer, they w ere sure about it.
Ecation in China is valued for united thinking. I remember American teachers who taught in our university plaining about the fact that Chinese students u niformly expressed the same idea in their English position. The examinations in America usually do not test a student』s ability to memorize the material but his ability to *** yze and solve problems. Ecation in America is valued not on ly as a means to obtain employment but as a process of enhancing critical thinking.
31.In the USA, when the students are in class, ____.
A.a Chinese student tends to be very active B.an American student likes to make trouble
C.a Chinese student likes to puzzle the teacher D.an American student tends to be vigorous
32.A teacher in the USA prefers to ____ when he answers questions.
A.be very sincere B.be very direct
C.be very self confident D.be very indifferent
33.What is the opinion of the author concerning the difference of teachin g methods between China and the USA?
A.He thinks that Chinese teaching metods can make students learn more.
B.He holds that the major purpose of Chinese teaching methods is to impro ve students』 remembrance.
C.He thinks that American teaching is ability oriented.
D.He holds that American teachers hate to give a test.
34.The author thinks that the relationship between the student and the te acher is ____.
A.more intimate in China B.closer in China C.looser in USA D.more harmonious in USA
35.The ecation in USA may proce some ____ graates.
A.talkative B.conventional C.creative D.imaginative
大學四級考試閱讀訓練題答案
31.答案D。在文章中找到有關的細節為解此題的關鍵。從文章第一段的最後兩句可得知「中國留學生在課堂上表現很有禮貌和節制,而美國學生則非常主動和活躍。」據此看D項 「美國學生經 常表現得非常活躍」,正是我們與作者得出的結論,所以是選項無疑。解答此題也給了我們一個啟示:某些干擾項迷惑性很大,不能一眼識別,所以在選擇時可能需要進行反復比較思考 ,方能斷定其正確與否。
32.答案A。文章第二段是解答問題的關鍵。此段主要談論 「美國教授在上課時扮演的是與學生平等的角色」,並介紹了「這種情況的種種表現」。現在,我們來看選項。A項「 非常誠懇」,符合事實,先標出,看有沒有更合適的。B項「非常直接」,顯然不對,即使 美國老師語氣委婉,也只是「不直接」。C項意為「非常自信」,文章沒有提到這一點,也不能選。再看D項「非常冷淡」,更是荒謬。這樣也就只能選A。
33.答案C。解答此類題目,首先也必須象解答「有關文章主要內容題目」一樣,首先應掌握全文的主旨和大意,據此才能在理解作者觀點時,不致管中窺豹,以致偏頗。迅速通讀全文,可知作者意在抨擊中國教育方式的弊端。這樣,作者的觀點也就昭然若揭了。現在看選項。C項「美國教育重在培養學生能力」。 作者在對中國教育抨擊的同時,也對美國教育的某些做法表示贊成,而這一點正是作者對美國教育考查後得出的結論之一,所以正確。
34.答案D。推理***斷***題屬於要求較高的題型。它要求學生不僅能正確理解文章***或某些細節***,也要能據此進一步推測其中暗含的意思。D項說「美國師生之間關系和諧」,正合作者的看法,所以只能選D。
35.答案C。此題的問題太寬泛,只能根據選項,結合文章,進行取捨。C項是「具有創造力的」,美國平 等式的、自由、寬松的教育方式,鼓勵學生培養獨立分析、解決問題的能力,這樣培養出來的學生勢必多具有「創造力」,符合事實。所以選項為C。
『叄』 四六級真題中的專項訓練是真題么
四六級真題中的專項訓練是往年的真題的一個合集,大家可以根據自己的實際情況在考前的時候練幾套,能幫助我們提高題感。
· 分享一下我自己使用過的英語四六級考試復習資料。
1. 《四六級詞彙閃過》

星火英語也是我四六級考試中常備的一本書,裡面配備了歷年真題和模擬題,方便我們去刷題。這本書對於我的作用是在完全復習好了之後,通過一些真題來提高自己的做題能力和做題水平,預估一下這次考試我的大概分數是多少。
希望對大家有所幫助!
『肆』 2019年大學英語四級考試閱讀模擬試題三篇
英語四級中閱讀理解是最多的,我們考生們都應該多做做閱讀理解題,我為你提供了2019年大學英語四級考試閱讀模擬試題三篇,希望能夠幫助到你。
2019年大搭弊模學英語四級考試閱讀模擬試題:思想道德教育
In bringing up children, every parent watches eagerly the child』s acquisition (學會) of each new skill- the first spoken words, the first independent steps, or the beginning of reading and writing. It is often tempting to hurry the child beyond his natural learning rate, but this can set up dangerous feelings of failure and states of worry in the child might be encouraged to learn to read before he knows the meaning of the words he reads. On the other hand, though, if a child is left alone too much, or without any learning opportunities, he loses his natural enthusiasm for life and his desire to find out new things for himself.
Parents vary greatly in their degree of strictness towards their children. Some may be especially strict in money matters. Others are sever over times of coming home at night or punctuality for meals. In general,the controls imposed represent the needs of the parents and the values of the community as much as the child』s own happiness.
知緩As regard the development of moral standards in the growing child, consistency is very important in parental teaching. To forbid a thing one day and excuse it the next is no foundation for morality(道德). Also, parents should realize that 「 example is better than precept 」. If they are not sincere and do not practice what they preach(說教), their children may grow confused and emotionally insecure when they grow old enough to think for themselves, and realize they have been to some extent fooled.
卜宴A sudden awareness of a marked difference between their parents』 principles and their morals can be a dangerous disappointment.
練習題:
Choose correct answers to the question:
1.Eagerly watching the child』s acquisition of new skill ______
A.can be avoided
B.is universal among parents
C.sets up dangerous states of worry in the child
D.will make him lose interest in learning new things
2.In the process of children』s learning new skills parents ________
A. should encourage them to read before they know the meaning of the words they read
B. should not expect too much of them
C. should achieve a balance between pushing them too hard and leaving them on their own
D.should creative as many learning opportunities as possible
3.The second paragraph mainly tells us that _________
A. parents should be strict with their children
B. parental controls reflect only the needs of the parents and the values of the community.
C. parental restrictions vary, and are not always enforced for the benefit of the children alone.
D. parental vary in their strictness towards their children according to the situation.
4.The word 「precept」 (Line3, Para.3) probably means 「_______」
A. Idea
B.punishment
C. behavior
D. instruction
5.In moral matters, parents should ________
A. observe the rules themselves
B. be aware of the marked difference between alts and children
C. forbid things which have no foundation in morality
D.consistently ensure the security of their children
參考答案及解析
1.[B] 事實細節題。第1段第1句中的every parent,often等詞表明這種做法在父母中是非常普遍的,顯然B與之相符。A說法無原文依據,且由原文可看出題干所述現象是很難避免的;C中dangerous—詞在原文中本是修飾其他情緒,故C不符;D是過多地讓孩子自己一個獨處的後果,不是題干所述行為的後果。
2.[C] 推理判斷題。第1段第2句說明父母逼得太過分,應避免。最後一句則說明對小孩太放任自流同樣不利。由這兩點,我們可以做出如下判斷:父母對孩子的「嚴」和「松」之間有一個恰當的「度」。C與之相符。
3.[C] 事實細節題。文章第2段表明:不同的家長對孩子的管製程度不同;家長對小孩的管制不僅是為了孩子個人的幸福,也反映了父母的需要以及社區的價值觀,故C與原文相符。
4.[D] 詞義理解題。由precept所在句可猜測precept應與example相對,且與下文的preach意思相近,故D正確。
5.[A] 推理判斷題。第3段提到父母應該避免講一套做一套,結合最後一段可得出結論:關於思想道德教育問題,父母應以身作則,帶頭遵循,故A正確。
2019大學英語四級考試閱讀模擬試題:如何寫作
Learning how to write is like taking a course in public speaking. I'd ask whether anyone in class had evertaken such a course. Always a few hands would go up.
"What did you learn in that course?" I'd ask.
"Well, the main thing was learning how to face an audience: not to be inhibited (拘謹)... not to be nervous. "
Exactly, when you take a course in public speaking nowadays, you don't hear much about grammar and vocabulary. Instead. you're taught how not to be afraid or embarrassed, how to speak without a prepared script. how to read out to the live audience before you. Public speaking is a matter of overcoming your long-standing nervous inhibitions.
The same is true of writing. The point of the whole thing is to overcome your nervous inhibitions, to break through the invisible barrier that separates you from the person who』ll read what you wrote. You must learn to sit in front of your typewriter of dictating machine and read out to the person at the other end of the line.
Of course, in public speaking with the audience right in front of you, the problem is easier. You can lookat them and talk to them directly. In writing, you 're alone. It needs an effort of your experience or imagination to take hold of that other person and talk to him or her. But that effort is necessary or at least it' s necessary until you've reached the point when you quite naturally and unconsciously "talk on paper".
練習題:
Choose correct answers to the question:
1.The main task of a public speech course is to __________.
A.teach grammar and vocabulary
B. teach how to write a script
C. teach how to overcome nervousness
D. teach live spoken-language expressions
2.Learning how to write is similar to learning how to speak in public in that writer should _____.
A.overcome his or her nervousness in the first place
B. take hold of a reader and talk to him or her before writing
C. learn to use a typewriter or dictating machine
D. talk to himself on paper
3.what does the author compare writing and public speaking?
A.Writhing needs more experience and imagination than public speaking
B.Both writing and public speaking require great effort
C.Writhing is just as imagination as public speaking
D.Writhing is not as natural as public speaking
4.Which of the following statements is TRUE according to the passage?
A.Few students feel the need to learn public speaking
B.Training is necessary before you can speak with a script
C.In public speaking, the audience are more nervous than the speaker
D.Writing is just like making a public speech on paper
5.This selection is mainly about ___________.
A.the effort involved in writing
B.the similarities between writing and public speaking
C.learning how to make a public speech
D.learning how to talk on paper
參考答案及解析
1.[C] 事實細節題。原文第4段,特別是第4段的最後一句表明c為正確選項。本題稍具干擾性的是D,該選項中的live一詞在第4段第2句末尾也有出現,但事實上D與該句的意思不相同。
2.[A] 事實細節題。本題考查對比處。第5段第1句表明下一句就是演講和寫作的相似之處,而A就是對該句的同義替換。其他選項並未按照題目的要求對比演講與寫作,只是說明了寫作必須做的,因此都不正確。
3.[A] 推理判斷題。本題考查對比處。結尾段對比了演講和寫作的不同之處,第1、2句和第3、4句形成了內在的對比關系,由此可推斷寫作比演講更需要經驗和努力,因此可確定A正確,而C不正確。雖然在這一段可找到effort和naturally等詞,但原文並沒有從是否要付出同樣多的努力(B)或是否自然(D)等方面對比演講與寫作,因此B和D也不正確。
4.[D] 推理判斷題。根據最後一句中的「在紙上說話」,可推斷作者認為寫作如在紙上作演講一樣,因此D正確。A中的Few students與事實不符;B中的speak with a script在文中未有提及;C中的separated by a barrier錯誤。
5.[D] 主旨大意題。文章的開頭句就是全文的主題句,作者在前四段說明如何演講,從第5段開始,作者轉向說明如何寫作,文章的結尾句對開頭句做出了呼應。作者之所以將演講和寫作過程做比較是為了讓自己的觀點更容易、更生動地被讀者明白和接受,因此本文的中心內容是圍繞寫作,而不是演講。其餘選項雖然文中都有提及,但只是各個具體的側面內容,不能概括全文大意。
2019大學英語四級考試閱讀模擬試題:農業技術
Even plants can run a fever, especially when they're under attack by insects or
disease. But unlike humans, plants can have their temperature taken from 3,000 feet away-straight up. A decade ago, adapting the infrared (紅外線) scanning technology developed for military purposes and other satellites, physicist Stephen Paley came up with a quick way to take the temperature of crops to determine which ones are under stress. The goal was to let farmers precisely target pesticide(殺蟲劑) spraying rather than rain poison on a whole field, which invariably includes plants that don't have pest(害蟲) problems.
Even better, Paley's Remote Scanning Services Company could detect crop problems
before they became visible to the eye. Mounted on a plane flown at 3,000 feet at night ,an infrared scanner measured the heat emitted by crops. The data were transformed into a color-coded map showing where plants were running "fevers".Farmers could then spot-spray, using 50 to 70 percent less pesticide than they otherwise would.
The bad news is that Paley's company closed down in 1984, after only three years. Farmers resisted the new technology and long-term backers were hard to find.But with the renewed concern about pesticides on proce, and refinements in infrared scanning, Paley hopes to get back into operation.Agriculture experts have no doubt the technology works. "This technique can be used on 75 percent of agricultural land in the United States, "says George Oerther of Texas A&M. Ray Jackson, who recently retired from the Department of Agriculture, thinks.remote infrared crop scanning could be adopted by the end of the decade. But only if Paley finds the financial backing which he failed to obtain 10 years ago.
這是一篇說明文。文章一開頭就介紹了原用於軍事和衛星的紅外線掃描技術,如今被用在農業上。通過遠距離測量植物的溫度來判斷農作物是否遭受蟲害和疾病。在第二段中指出,物理學家帕里組建了帕里遠紅外掃描服務公司,來專門探測農業方面的情況。最後他的公司在三年後被迫關閉,主要是因為缺乏資金。另外,農民們也一時不能接受這種新技術。作者期待將來有一天可以解決財政困難,將這一新技術重新用到農業上去。
大學英語四級考試閱讀模擬試題
1. Plants will emit an increased amount of heat when they are _______
A) sprayed with pesticides B) facing an infrared scanner
C) in poor physical condition D) exposed to excessive sun rays
2. In order to apply pesticide spraying precisely, we can use infrared scanning to
_______.
A) estimate the damage to the crops
B) measure the size of the affected area
C) draw a color-coded map
D) locate the problem area
3. Farmers can save a considerable amount of pesticide by _______.
A) resorting to spot-spraying B) consulting infrared scanning experts
C) transforming poisoned rain D) detecting crop problems at an early stage
4. The application of infrared scanning technology to agriculture met with some
difficulties _______.
A) the lack of official support B) its high cost C) the lack of financial D) its failure to help increase proction
5. Infrared scanning technology may be brought back into operation because of _______.
A) the desire of farmers to improve the quality of their proce.
B) growing concern about the excessive use of pesticides on crops
C) the forceful promotion by the Department of Agriculture
D) full support from agricultural experts
參考答案及解析
1、[答案及分析]:[C]。片語理解題。本文第一段的第一句話談到:「Even plants can run fever...by insects or disease.」這就告訴了我們植物升高溫度的原因。本句所問的也正是這個原因。因此,C正告訴了我們這一點,所以C是正確答案。
2、[答案及分析]:[D]詞彙理解題。在第一段的原文中「The goal was to let farmers precisely target pesticide spraying...」其中的意思是「確定」(蟲害發生的地方)」而答案D是說「要確定問題所在地區」,信息與本文相符,故D為正確答案;而A、B、C都與本文不符。
3、[答案及分析]:[A]。判斷題。問農民通過何種方式可節省殺蟲劑。在文章的第二段中談到帕里遠紅外線掃描服務公司利用飛機上的遠紅外線掃描儀夜間在3000英尺的高度探測到莊稼的情況,然後可將這些情況提供給農民,農民可噴灑農葯,這樣只使用原來農葯量的50%-70%就足夠了。故答案A的信息與本文相符;而B、C、D均不正確。
4、[答案及分析]:[C]。詞彙理解題。問遠紅外掃描技術用於農業上時遇到的阻力,原因何在。在本文最後段中指出:1984年,帕里公司被迫關閉的原因一資金缺乏。並呼籲說:「But only if Paley finds the financial backing which he failed to obtain 10years ago.」其中financial backing的意思與本題C的「financial support」相同。所以答案C正確。
5、[答案及分析]:[B]。正誤判斷題。問遠紅外掃描技術有可能重新用於農業,原因何在。在文章最後一段中說「But with the renewed concern...to get back into operation」由此可明顯看出,B的信息與本文內容相符,所以答案B是正確的;而A、C、D都與本文不符。
『伍』 專項輔導:英語四級考試完形填空的解題技巧
完形填空又稱綜合填空,是國內大學英語四級考試中較為常見的測試題型。完形填空的題目在設計時並非拿來一篇短文隨便去掉幾個詞,設計者要遵循一定的要求和准則,以保證測試的效度和信度。一般來說,在大學英語四級考試中,出題人會給出一篇200-250字的短文,從中去掉20個詞,要求考生在15分鍾內填完這20個空。
完形填空李遲的測試點及解題方法從表面來看,就是要求考生把每個句子中刪掉的詞恢復出來。而實際上,四級考試中的完形填空綜合了詞彙、結構以及閱讀理解部分的測試內容。它不僅測試應試者在詞彙和句子水平上運用語言的能力,還測試應試者在語篇上綜合運用語言結構的能力。完形填空中所填的詞是與文章的上下文緊密聯系的。因此,要做好完形填空,必須要在通讀全文、把握結構與大意的前提下,根據所提供的選項及句子的結構、語法、語篇等信息,通過邏輯推理、對比等手段最後確定答案。
根據完形填空這一測試特點,筆者認為,在做完形填空時,應採取以下五個步驟逐一進行。
步驟一,了解大意
所謂了解大意即通讀整篇文章,弄清文章的大意和結構,確立正確的背景知識,為正式的填空做好充分的准備。很哪配李多考生擔心自己的閱讀水平差,有的甚至碰到空格的地方就莫名的緊張了,認為閱讀一篇滿是空格的文章必然無功而返,與其這樣浪費時間,倒不如看一句,填一空。其實,這就陷入了一個誤區。要知道,短文中的空格不是隨便就去掉的,從考察應試者語言的綜合能力這一可信度而言,完形填空在出題時有這樣一條原則:去掉20個空格後不會影響考生對文章大意的了解。所以,考生在正式填空前,大可不必為理解上的障礙而省略了這至關重要的一步。此外,考生在第一遍閱讀中,要善於從文章開頭的幾句話中把握短文的背景、主題或結構,並結合常識判斷構建一定的預期,並在隨後的閱讀中,不斷修正,以求與原文一致。通常情況下,文章開頭的一、兩句話都是完整的信息,這些句子揭示文章的背景知識或主題思想,考生在閱讀中一定要仔細研讀,為後面的閱讀掃清障礙。
步驟二,初選答案
文章讀完了,了解大意後,考生便可以開始填空了。在填每個空格時,可以從出題者的出題思路著手,初步作出每個題的答案。總的來說,出題人有以下六種出思路。
(一)詞義與詞形的辨析。選項與選項之間構成同義詞、反義詞、形近詞的關系。有時出題者也藉助選項,考察考生對某些單詞詞義的精確理解。舉例:
Geographers compare and contrast 71 places on the earth.
71. A) similar B) various C) distant D) famous
譯文:地理學家比較和對照地球上的什麼地方。
很明顯要求填一個形容詞來修飾places. 如果單從語法的角度而言,A、B、C、D四個選項都能入選,出題者精心設計只為考察compare和contrast的精確含義。compare意為to exam for similarities and differences, contrast意為to compare in order to show differences。綜合兩個詞的含義,應為「找出其相似之處與不同之處」。這樣一來,答案不言自明。既然不同與相同皆不可拋,答案A)必然錯誤,「similar」(相似的)只揭示了兩者的相同、相似,未照應不同,故必不入選。而答案C)distant 「遙遠的」、D) famous「的」均與「相似與不同」不搭界,所以也一並排除掉,剩下B)various「各種各樣」為正確答案。「各種各樣」既囊括相似之處,又溶入「不同幾許」,既照應compare,又體現了contrast的含義。所以考生在應試時對於某些重點單詞的理解,不能只局限於中文,而應從英文的角度,逐字理解。
(二)邏輯關系。所填空格的句子,與上下文構成指代、列舉、因果、比較、對比、讓步、 補充、遞進等邏輯關系。
上下文邏輯關系的考察,是完形填空區別於單純的句子與結構測試中最重要的一點。不僅在國內考試中,在美國研究生入學考試(GRE)中,也常常考到考生運用邏輯關系解題的能力。賣耐筆者試舉一例:
文中提到:
The foreign research scholar usually isolates himself in the laboratory as a means of protection; 77 , what he needs is to be fitted into a highly organized university system…
77. A) otherwise B) moreover
C) however D) also
根據上下文,空格前的意思為「外籍研究學者通常把自己隔離在實驗室里作為 一種保護的手段」。空格後為「他需要融入的是高度的組織化的大學系統」。前者是 一種孤離的狀態「isolate」,而後者都是一種組織化的系統「be fitted to a higly organized university」,從邏輯的角度而言,前後已然成為對立、矛盾的關系。所以77空所填的連詞必然是能將前後平衡的表示對比(轉折)關系的連詞however.
『陸』 大學英語四級聽力專題訓練
固定完成英語四級聽力的訓練,讓我們的大學不留下遺憾。下面是我給大家整理的大學英語四級聽力專題訓練,供大家參閱!
大學英語四級聽力專題訓練
聽力真題:
Section C Compound Dictation
There are a lot of good cameras available at themoment-most of these are made in Japan but thereare also good (36) ______ models from Germanyand the USA. We have (37) ______ a range ofdifferent models to see which is the best (38) ______ for money. After a number of different testsand interviews with people who are (39) ______ withthe different cameras being (40) ______ , our researchers (41) ______ the Olympic BY modelas the best auto-focus camera available at the moment. It costs $200, although you may wellwant to spend more-(42) ______ as much as another $200-on buying (43) ______ lenses andother equipment. It is a good Japanese camera, easy to use. (44) ____________________________________________________ whereas the Americanversions are considerably more expensive.
The Olympic BY model weighs only 320 grams which is quite a bit less than other cameras of asimilar type. Indeed, one of the other models we looked at weighed almost twice as much. (45) _______________________________________________________________________ . Allthe people we interviewed expressed almost total satisfaction with it. (46) ____________________________________________________________ .
答案解析:
36. 答案:quality
解析:good quality是“質量好”,名詞短語修飾models。此詞不要誤寫成quantity“數量”或動詞qualify。
37. 答案:investigated
解析:根據前面的have,可知此處為動詞的過去分詞,所以不要漏寫詞尾d。
38. 答案:value
解析:value for money意為“性價比”。
39. 答案:familiar
解析:familiar常與with搭配,表示“熟悉……”,注意此詞的拼寫,也不要寫成family或similar。
40. 答案:assessed
解析:此處需要一個與“估價”有關的詞,由前面的being可知為過去分詞。拼寫要注意雙寫s及詞尾的-ed。
41. 答案:recommend
解析:此處需謂語動詞,由主語researchers可知為動詞原形。
42. 答案:perhaps
解析:根據上下文可知此處需副詞。
43. 答案:additional
解析:此處需形容詞,修飾其後的lenses,表“額外的”。根據派生法可避免一些簡單的拼寫錯誤。
44. 標准答案:Equivalent German models tend to be heavier and slightly less easy to use
聽音關鍵:German models, heavier, less easy to use
答案重構:1) Similar German models are usually heavier and slightly less convenient to use
2) The same German models/cameras/ones tend to be heavier and a little more difficult to use
畫龍點睛:注意比較結構。
45. 標准答案:Similarly, it is smaller than most of its competitors, thus fitting easily into a pocket or handbag
聽音關鍵:Similarly, smaller than, competitors, fit easily
答案重構:Similarly, it is smaller than other models and can be put in a pocket or handbag easily
畫龍點睛:注意比較結構。個別詞彙也可用簡單的同義詞替換。對於句子聽寫,只要聽懂關鍵詞便可根據語法自己連詞成句。
46. 標准答案:The only problem was a slight awkwardness in loading the film
聽音關鍵:problem, awkwardness, load, film
答案重構:1) The only problem was a slight trouble/difficulty in loading the film
2) The only problem was that it may be a little difficult to put the film into the camera
畫龍點睛:注意主系表結構。若不會拼寫awkwardness,可用trouble之類的同義詞替換它。介詞短語也可改為不定式結構。
大學英語四級聽力專題練習
聽力真題:
Passage Three
33.
A. The threat of poisonous desert animals andplants.
B. The exhaustion of energy resources.
C. The destruction of oil wells.
D. The spread of the black powder from the fires.
34.
A. The underground oil resources have not been affected.
B. Most of the desert animals and plants have managed to survive.
C. The oil lakes soon dried up and stopped evaporating.
D. The underground water resources have not been polluted.
35.
A. To restore the normal proction of the oil wells.
B. To estimate the losses caused by the fires.
C. To remove the oil left in the desert.
D. To use the oil left in the oil lakes.
答案解析:
Passage Three
When Iraqi troops blew up hundreds of Kuwaiti oil wells at the end of the Gulf War, scientists feared an environmental disaster. [33]Would black powder and the smoke from the fires circle the globe and block out the sun? Many said "No way. Rain would wash the black powder from the atmosphere." But in America, air-sampling balloons have detected high concentrations of particles similar to those collected in Kuwait. Now that the fires are out, scientists are turning attention to yet another threat-the oil did not catch fire. It has formed huge lakes in the Kuwaiti deserts. They trap insects and birds and poison a variety of other desert animals and plants. [34]The only good news is that the oil lakes have not affected the underground water resources. So far, the oil has not been absorbed because of the hard sand just below the surface.
Nothing, however, stops the oil from evaporating. The resulting poisonous gases are choking nearby residents. [35]Officials are trying to organize a quick clean-up, but they are not sure how to do it. One possibility is to burn the oil. Get those black powder detectors ready.
Questions 33 to 35 are based on the passage you have just heard.
33. What were the scientists worried about soon after the Gulf War?
正確答案:D
解析:題目詢問海灣戰爭結束之後不久,科學家們擔心什麼。關鍵是要聽到“大火產生的黑色粉末和煙會不會環繞全球並遮擋住太陽呢?”可知D為答案。符合短文聽力“聽到什麼選什麼”的原則。選項A、B、C的內容文中均未提及。
34. What was the good news for scientists?
正確答案:D
解析:題目詢問對於科學家們來說,好消息是什麼。關鍵是要聽到“唯一的好消息是,石油形成的湖泊尚未污染地下水資源。”D是原文的同義表達。A錯在oil;文中說石油毒死了許多沙漠動植物,故B不正確。文中說因為地層下面有堅硬的沙,迄今為止石油仍未被吸收;什麼都無法阻止石油的蒸發,故C不正確。
35. What are the officials trying to do at the moment?
正確答案:C
解析:題目詢問目前官員們正試圖做些什麼。關鍵是要聽到“官員們正試圖組織一次快速的清潔行動”,C是原文的同義表達。
大學英語四級聽力專題材料
聽力真題:
Section B
Passage One
26.
A. A car outside the supermarket.
B. A car at the bottom of the hill.
C. Paul's car.
D. The sports car.
27.
A. Inside the car.
B. At the foot of the hill.
C. In the garage.
D. In the supermarket.
28.
A. The driver of the sports car.
B. The two girls inside the car.
C. The man standing nearby.
D. The salesman from London.
29.
A. Nobody.
B. The two girls.
C. The bus driver.
D. Paul.
答案解析:
Section B
Passage One
Paul, a salesman from London, was driving past a sports car parked outside a supermarket when he saw it start to roll slowly down the hill. Inside the car were two young girls on the passenger seat but no driver. Paul stopped quickly, jumped in front of the sports car and tried to stop it-pushing against the front of the car. Another man, who was standing nearby, got into the car and put on the hand brake, [29]saving the girls from injury. It was at this point that [26]Paul noticed his own car rolling slowly down the hill and going too fast for him to stop it. It crashed into a bus at the bottom of the hill and was so badly damaged that it had to be pulled away to a garage. As if this was not bad enough, [28]Paul now found he had no one to blame. He was so busy chasing his car that he did not get the name of the driver of the sports car [27]who just came out of the supermarket and drove away without realizing what had happened.
Questions 26 to 29 are based on the passage you have just heard.
26. Which car was badly damaged?
正確答案:C
解析:題目詢問哪輛車受到了嚴重損壞。關鍵是聽到“Paul看到自己的車慢慢滑下了山……,在山腳下與一輛公交車相撞,損壞得非常嚴重……。”符合短文聽力“聽到什麼選什麼”的原則。選項A、D中提到的車是Paul挽救的;文中沒有提到選項B的內容。
27. Where was the driver of the sports car when the accident happened?
正確答案:D
解析:關鍵是聽懂文章最後一句,其中提到“跑車司機剛走出超市”,說明事故發生時,那個司機在超市裡。故答案為D。文中說跑車裡面沒有司機,所以A不正確;在山腳下的是一輛公交車,不是跑車司機,所以B不正確;文中提到Paul的車受損嚴重,要拖去garage,故選項C與問題無關。
28. Who did Paul think was to blame for the accident?
正確答案:A
解析:題目詢問Paul認為這場事故的發生是誰的錯。關鍵是聽到文章最後所述:“Paul現在發現沒人可責備,他忙著追自己的車,以至於沒能得到跑車司機的名字,而那個司機根本不知道發生了什麼事,揚長而去了。”Paul去挽救跑車,才導致自己的車嚴重損壞,因此事故責任在跑車司機,即A。文章中沒有提到車里的兩個女孩做了些什麼,因而與事故的發生無關,B不正確;C中提到的男士挽救了跑車和車里的人,不是導致事故的人;選項D所指的人即Paul。
29. Who was injured in the accident?
正確答案:A
解析:題目詢問誰在事故中受了傷。全文沒有提到任何人受傷,即A。文中與兩個女孩有關的原話是“另一個站在附近的人上了跑車,拉下手剎,使兩個女孩免於受傷”,所以B不正確。
『柒』 英語四級需要什麼書籍
其實不論什麼樣的等抄級考試最主要的是襲要一定的語法還有單詞儲備,所以建議每天記單詞,然後好好學語法,另外同時進行聽力訓練。這是前期儲備。
等到臨近考試時間的前三個月左右建議做備考訓練。可以先去買模擬題來訓練,等到考試前一個月可以去買真題來訓練。
建議先買一份模擬題或者真題,可以用華研的,也可以買王長喜的,讓自己先了解考試題型還有分值匹配對考試有個大局的把握。
efly一飛外語
