牛津英语九年级任务型阅读
❶ 中考英语动态:中考英语 4步解答“任务型阅读”
近几年的全国中考英语试题中的“阅读理解”题的命题形式呈多样化趋势,尤其是任务型阅读这一新题型的加入使得“阅读理解”题的难度有所增加,本市从去年正式把任务型阅读引入到中考试卷中。
一、任务型阅读的形式
1.判断正误型
这类题型考查学生的分析、理解、应用、归纳和判断能力,根据文章内容对所给题干判断正误。这类题型的题干与原文差别很小,如不细心或理解稍有偏颇就会判断错误。
2.回答问题型
此类题型是对文章的理解能力和对语言的组织能力的考查。要求学生通过对文章的理解,用简洁的语言,用自己所拥有的英语知识对所提问题进行回答。此类题型是近年来各省市中考题的热点题型之一,也是学生失分较多的题型之一,要求学生有较扎实的语言基础和较强的综合运用英语的能力。
3.阅读填空型
这种题目要求考生通过阅读材料,获取相关信息,以填写词语或补全句子的方式完成表格或图表,这种题目中所填的词或词组往往具有很高的概括性和准确性,因此,考生必须认真阅读材料,尽可能地从短文中找到所要填写的内容,必要时也需进行适当修改。
4.阅读选择型
这种选择题和四选一的题目不同,可以选择句子或图片,回答相关的问题,做题时可以从易到难,抓住关键词,逐项排除,最后确定答案。
5.阅读改写句子型
这种题目要求在阅读材料的基础上,根据命题要求,改写文中画线的句子,或将文中的某一个句子译成英语等。
6.阅读排序型
可以是给段落排序,也可以是给插图排序。这种题目要求考生对所读材料要充分全面理解,在内心能勾画出话题发生地时间、发展的情节及连贯性,才能准确应答。
7.其他
短文改写,根据短文完 成表格或根据表格完成短文,根据释义写出文中出现的单词,或要求学生阅读一段文字,并根据文中所提供的信息画出示意图,如:路径、空间位置的设计图、物体形状图等,考查学生运用语言去做事的能力。
二、任务型阅读的解题步骤
步骤1.明确任务。由 于题目要求形式多样,在同一篇阅读材料中会要求完成不同的任务,因此解题前要先明确任务,做到心中有数。
步骤2.一一对应,紧扣原文。 即在原文中找出问题题干所包括的信息部分,这样就可以快速准确地抓住有效信息,确保答题的准确性。如果是根据英文释义写单词的题,则一定要确保所填的单词来源于原文,切不可脱离原文,随意发挥。
步骤3.注意读写结合。 任务型阅读不仅考查学生阅读理解层面的能力,更加注重考查学生“写”的能力。若是写单词,则要注意拼写正确,词形、词性有无变化,是否需要大写;若所要完成的是短语或句子成分,则需谨慎对待,依据所给题干分析要完成的是什么句子成分,需用什么样的表达方式,不可简单草率地将文中信息直接挪用。
步骤4.认真检查。 完成任务后要重新审视材料,检查所做的答案是否复合要求,同时语言要精练准确。
三、任务型阅读实例分析
2007年天津市中考英语试题:
阅读下面短文,根据短文内容,按照事件发生的先后顺序排序(开始句和结尾句序号已给出)
When Julia Somberg eats her favorite food, she feels bad. She knows that chocolate can have a lot fat and sugar. But Julia says she loves chocolate so much---once she starts eating it, she can’t stop.
Julia isn’t the only one who loves chocolate. It is a favorite food for people all over the world. People prefer chocolate over ice cream, cake, and cookies.
The idea of eating chocolate didn’t begin until the 19th century. Before that, people drank chocolate. The habit began in Central American where the Aztecs drank bowls of chocolate to stay watchful. When the liquid(液体) chocolate was brought to Spain in the 1500s, people thought it was medicine because it had a medicine taste. In fact, the people who made chocolate into drinks were doctors.
Then people discovered that mixing chocolate with sugar made a wonderful drink. King Ferdinand of Spain loved this drink so much that he put out an order: anyone who talked about chocolate outside the court(法庭)would be killed. For about 100 years, chocolate was a secret in Spain.
Finally, people found out about chocolate, and it became a popular drink in Europe. Later, the Swiss mixed milk and chocolate. Today, most Americans prefer milk chocolate, while most Europeans prefer dark chocolate.
New research shows that chocolate is actually good for us.“Chocolate has different kinds of vitamins,” says a researcher in France. “It has more than 300 different chemicals. One chemical works on the part of the brain(大脑) that feels pleasure. People who feel good when they eat chocolate are actually healthier. Feeling pleasure is important for health and can protect against illness.” “Good chocolate doesn’t have much fat or sugar. You can enjoy it if you eat a little at a time!” says Tara Berish, another chocolate lover.
76.______Doctors made chocolate into drinks.
__1__ The Aztecs drank chocolate to stay watchful.
77._______Chocolate was a secret in Spain for 100 years.
78._______Liquid chocolate was brought to Spain from central American.
79._______Sugar was mixed with chocolate to make a sweet drink.
___7___Research has shown that chocolate is good for us.
80.________The Swiss put milk into the chocolate mixture.
分析:这是阅读排序型,76-80题的五个句子的内容出现在第三段至第五段,76题对应文章第三段的最后一句话“In fact,the people who made chocolate into drinks were doctors.”;77题对应第四段的最后一句话“For about 100 years, chocolate was a secret in Spain.”;78题对应第三段的第三、四句话“The habit began in Central American where the Aztecs drank bowls of chocolate to stay watchful. When the liquid(液体)chocolate was brought to Spain in the 1500s,”;79题对应第四段的第一句话“Then people discovered that mixing chocolate with sugar made a wonderful drink”;80题对应第五段的第二句话“Later, the Swiss mixed milk and chocolate.”找出这五道题在原文中的对应语句就可以顺利地排列出正常语序。
答案:76~80
3,1,5,2,4,7,6(包含已给出的1和7的答案
《中考英语 4步解答“任务型阅读” 》由留学英语组我整理(www.liuxue86.com)❷ 九年级英语任务型阅读考什么
2009年河北省《中考来文化课自学科说明》规定,2009年中考英语学科减少一篇阅读理解,在传统“四选一”设题模式的基础上,增添“任务型阅读”这一新的题型,从而把传统“四选一”的客观题转变成了主观题,进一步加大了主观试题在整份试卷中的比重,主观题卷II由25分增至35分,进一步增加了写的比例。“任务型阅读”题的添加是我省中考英语改革的一种实践,体现了中考改革“稳中求变”和“不断创新”的原则,也是对初中英语课堂教学改革及课程改革成果的检验。这一调整体现了在重视“双基”的基础上,发展交际情景下的语言综合运用能力的教学理念,符合目前英语教学改革的方向。一、“任务型阅读”的题型特点“任务型阅读”试题兼顾读和写,并强调主观表述,重点考查考生的语言综合运用能力及用英语获取信息、处理信息、分析问题和解决问题的能力,即考查考生“用语言做事”的能力。“任务型阅读”通过任务引导学生对语篇提供的信息进行主动的加工处理,并在此基础上完成写的任务。这是主动的信息输出过程,也是分析问题、解决问题的过程。此时,“理解”不是阅读活动的终点,而是完成“表达”的起点。以任务驱动阅读过程,可以使阅读
❸ 任务型阅读(英语)
1、This letter is (from)Tony to (Mike). (什么人给什么人,用的词组,from..to )
2、内Tony is a(student学生) in a school in China.
3、The (outgoing开朗,乐于助人) student in his room is a Chinese.
4、His uncle knows Beijing (better这里要用比较级,容有than) than him.
5、Tony thinks Mike is his (best) friend.
❹ 任务型阅读,阅读下面的短文,根据短文内容完成表格。九年级英语
的个人过uyeu土语土士炒饭手机号直接从公司换个时间过得爱的感觉是个大的价格的价格v
❺ 九年级英语练习册,49页,任务型阅读。翻译。
Today, when I walk on the street after school, I find the street is very clean, it is very different from usual days. I am so curious, so I ask the cleaner, she tells me that many students have behaved, they don’t throw away the rubbish anymore. I think about the ecation about the environment last week, it works. We should protect the environment.
今天,当我放学回家走在路上的时候,我发现街道很干净,和往专日很不一样。我非常好奇属,因此问了下清洁工,她告诉我很多学生已经自律了,他们不再随处扔垃圾。我想起了上周关于环境的教育,确实起作用了。我们应该保护环境。
❻ 中考英语动态:初中英语任务型题目如何回答能得分
网友问:
任务性阅读:在一篇文章后对应5道问答题目,根据文章内容回答问题。
这种问题太难了,老师能不能提供一些很简单就能得分的方法?怎样答有全分?怎样答绝对没有分?
英语阅读高分高手Daisy 回答:
任务型阅读不仅考查对文章的整体理解和细节把握能力,更是对表达能力的一种考验。
中考的任务型阅读会有5道题目, 前四道题目比较简单,我们一般可以从原文中直接找到答案填写。在填写的时候要注意能用原文短语或短句回答的就不必把原文整句都摘抄了。
最后一道题需要我们对文章内容整体理解后 ,用自己的话来回答,因为在原文找不到原句。 相比前4题会有一定难度,也是任务型阅读的一个失分点。 做这道题要求我们首先要对文章内容非常了解,并且通读题目,确定问题方向。然后组织好语言和逻辑进行作答。做题时的原则仍是在能清楚回答问题的基础上能简答则简答,因为毕竟言多必失嘛!而且在写句子时要注意语法的正确性和单词拼写的准确性。 这种题非常考查我们的表达能力,很多同学心里明白、会说就是没办法用通顺的句子写下来,这就要求同学们在平常的训练中多多练习这个题型,不要见到就躲,而是应该勇敢面对,大胆作答。相信通过一段时间的练习,大家都会成为任务型阅读高手:-)
出国留学英语英语训练营第二期 本期嘉宾 英语阅读高分高手Daisy Fan 在线答疑点击进入
❼ 如何做英语首字母填空题和任务型阅读和阅读理解,我读初三,教给我方法吧,大侠们 ,谢啦 。
保证习题量。。我年轻时最多一天搞五篇阅读。大概一个小时多。
接受内残酷的字典查容阅。。。哪怕很麻烦你只愿意看那么一两个。也要看看。
选择英语而不是选择别的,分配时间给它。
背诵一点文段。
寻找和听你觉得漂亮的英文
听了再说说了在读读了在写(这是新概念说的,我觉得是生活中能和英语扯上关系就可以。也许该成为广义的学习。任何地方都可能成为英语课堂。广告。包装。银行的凭条,上面的withdraw你知道是什么,也许明天考试你就会看见。)
天天早上先放松大个WC然后面对阳光和清新空气读一读ENG吧。
然后上课时多少听老师讲一讲。自己在研究
这样什么题来也不会太吃亏。
❽ 任务型阅读(英语) 在线等答案
额,首先我代表全国人民对这位同学的遭遇表示深切的同情哈,不过,为了你今后的学习生活着想,我深思熟虑之后,觉得应该给你
阅读下面短文,根据短文内容回答所提出的问题。
Millions of children now use the Internet, and millions more are coming online each year. Children get interested because they can make things happen with the Internet. Computers will change how children learn, communicate and play.
Some people believe that schools will no longer be necessary in the near future. They said that because of the Internet, there is no longer any need for school buildings, classes and teachers. Perhaps this will be true one day, but if the world has no schools, I can’t imagine how our society will be. In fact, we should learn how to use new technology to make schools better. We should invent a new kind of school that is connected to libraries, museums, science centers, labs and even companies on the Internet. Companies should make learning programs for schools. Scientists or professors could give talks through the Internet. TV stations could develop learning programs for students. Labs could set up websites to show new technology so students could see it in the Internet.
How will this new kind school change the usual way of learning? It is too early to be sure, but it is very exciting to think about it. We are sure that technology will change the way we learn; schools will change as well.
1. Why do children get interested in the Internet?
________________________________________
2. When will schools no longer be necessary according to some people?
________________________________________
3. How could scientists or professors give talks?
________________________________________
4. What could TV stations develop for students?
________________________________________
5. What’s your opinion about this new kind of school?
________________________________________
答案:
1. Because they can make things happen with it.
2. In the near future.
3. Through/On the Internet.
4. Learning programs.
5. 本题为开放性试题,只要表达出自己的看法,均可得分。如:I like it very much / (I think it’s)Good/Great/Wonderful或Impossible 等等。
(2011年山东省中考英语模拟试题(二))
❾ 任务型阅读答题技巧初中英语
初中英语任务型阅读答题技巧如下:
技巧二:找到关键词。要先画出问题中的关键词,并在文章中找到该关键词及所在的语句。画出之后在文章中会找到该关键词所在的语句,答案就在该语句中,该题便迎刃而解了。
技巧三:写出答案。写答案时要注意大小写和标点符号。