解构高考英语阅读试题
『壹』 高考英语阅读理解训练及参考答案
2017年高考英语阅读理解训练及参考答案
阅读能力的提高是一个渐进的过程,任何人都不要奢望自己的阅读能力能在一朝一夕之间就达到高超的水平。为了帮助大家提高英语阅读能力,我整理了一些高考英语阅读理解试题,希望能帮到大家!
第二部分阅读理解(共两节,满分40分)
第一节
阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
A
For a long time being happy was considered something that just happened, and there was nothing special about it. Now we know that getting along with other people is something that we can work at. It is possible to act in such a way that other people will like us better. One way is being unselfish, not wanting everything from our friends. Another way is to look for good points, not bad ones in other people. It is surprising how successful this treasure hunt can be. You don’t have to be spineless(没有骨气的.) in order to be popular. In fact, you will be liked and respected if you are not afraid to stand up for your rights. But do it politely and pleasantly. Being friendly and polite to your group, to other people and to strangers and especially to those who do not look important or do not interest you is one way to develop a good character. You can not expect to be perfect, and you must learn not to be unhappy when you make mistakes. Everyone makes mistakes, and no one is to be blamed unless he refuses to learn from them. Many young people become discouraged when they know in themselves qualities that they do not like—selfishness, laziness, and other unpleasant qualities. Just remember that we all have some of these faults and have to fight against them. At the same time, it is important to remember that, while you are probably no worse than others, the best way to be happy is to think yourself above other people. When something is wrong, it is good sense to try to make it right. Perhaps you don’t like a teacher or a classmate. Try to see why and look at yourself, too, to be sure that you are not doing anything to make that person dislike you. Some day, things may turn out all right and then you will have to learn to get along the best with situation, without thinking too much about it. Worrying never helps in a situation you can’t change. 21. According to the passage, if one wants to be popular he has to _____. A. be polite and friendlyB. give up some rights C. avoid arguing with other peopleD. be ready to change his or her character 22.The passage shows that there is no perfect person but everyone should be blamed if he _____. A. is no better than others B. is selfish and lazy C. does not draw a lesson from his own fault D. is very happy about his unpleasant quality .The passage implies that in order to be a happy person, one should consider oneself _____. A. no better than others B. not the same as others C. as having something better than others D. as having better chances than others .The purpose for the writer to write the passage is to _____. A. train you to be perfect B. show you the way to be happy C. tell you how to act when you dislike a person D. teach you how to be popular among your friends
Do you want to go out of town for a bit of rest and relaxation? Before you start packing, visit these best travel sites for vacationers. In my opinion, they help people deal with common problems that pop up ring a trip.
Oyster.com
Based on the advertised photos, the hotel you are considering appears to be clean and modern. Take a second look through the eyes of Oyster.com. Their representatives inspect resort areas and post the real images uncovering marketing lies. You see ACTUAL pictures of the rooms, attractions and beautiful beaches.
Skyscanner.net
Are you planning to travel on a budget? Discover the best deals for flights, hotels and car rentals at Skyscanner.net. They offer reasonable and comprehensive travel comparison. The best part is that their services are free. You don’t have to sign up, provide personal information or go through a social network.
Virtualtourist.com
Chat with someone other than a travel agent about a location. At Virtualtourist.com, fellow travelers and locals talk about their experiences in specific areas. This site is set up like a forum(论坛), so you can ask questions and get answers in the comfort of your own home. Find out where to eat, play and get pleasure in a place without getting food poison or robbed by criminals.
Travel.state.gov
Unfortunately, Americans get into trouble abroad sometimes. Prepare for possible emergencies by visiting Travel.state.gov. There, the Bureau of Consular Affairs offers advice on how to handle the bad things that happen to good people in other countries. You learn what to do in the case of child abction(绑架), a lost passport and illness. In addition, these officials post travel warnings regarding dangerous regions and why foreigners should avoid them.
Are you ready to do your homework? Prepare for your departure by checking out these best travel sites for vacationers. Learn what you need to know now before walking out of the door.
25. What is the characteristic of Oyster.com?
A. It offers you a lot of travel information.
B. It tells tourists where the cheap hotels are.
C. The photos on the site are really reliable.
D. The representatives of Oyster.com are enthusiastic.
26. What is the biggest benefit of your visiting Skyscanner.net?
A. You can accept their services for free.
B. You can book the most modern hotels.
C. You can make many friends through the social network.
D. You can find the cheapest tour description and direction.
27. We can learn from this passage that _____.
A. Virtualtourist.com gives you a chance to chat with a travel agent
B. you’ll get answers to your travel questions at Virtualtourist.com
C. the Bureau of Consular Affairs is in charge of Travel.state.gov
D. if you lose your passport you’ll get help from Virtualtourist.com
C
Teamwork is all about working together to achieve a common goal or purpose. Is teamwork out of date?Why is it so hard to effectively conct teamwork in those days?
One way we employ teamwork in everyday lives is by becoming a parent. It is parents’ job to teach their children the basic skills and give them the knowledge they need to be successful in life. This,to me,requires teamwork. For example,the mother teaches her children manners and good health skills,while the father teaches them how to catch a ball or drive a car. However,in today’s society,we find that more and more parents are feeling that this teamwork is a onesided thing. According to a report,there are 13.7 million single parents raising their children in the US and this could be e to the fact that parents don’t take responsibility for their children,so they leave one parent to do it alone. This is a sad fact,and it reflects that effective teamwork is losing ground in the parenting aspect of our everyday lives.
Another place where teamwork affects us greatly is in our jobs. It doesn’t matter if you have a small company or a large company:if you have at least one employee and yourself,then teamwork works. I have noticed that with the current economic recession(衰退),people are racing to grab jobs but the quality of people’s work has gone down greatly. It just appears to me that people do not take pride in their work any more. They get to work as fast as they can,just to receive the paycheck,but their quality standards fly right out of the windows. So I think teamwork is losing ground in the workforce.
As you can see,we run into the aspects of teamwork in just about everything we do. Do you believe teamwork is really losing ground in today’s society?I think it is.
28.Why does teamwork disappear in the parenting aspect of our daily life?
A.Parents have no time to spare for their children.
B.Parents have no chances to teach their children about it.
C.Many children are often brought up by a single parent.
D.Many children are independent to deal with their matters.
29.Teamwork is losing ground in the workforce mainly because .
A.workers don’t like to work together with others
B.workers’ sense is affected by economic recession
C.workers want to prove they are more capable
D.fewer workers are employed to save money
30.The author wants us to believe his opinion by .
A.listing some data
B.giving some examples
C.asking some questions
D.analyzing some cases
31.The underlined phrase “fly right out of the windows” in Paragraph 3 means “ ”.
A.disappear B.Improve C.increase D.matter
D
Around four years ago,I received a call from the principal of our school as to the “Parents View” talk the next morning. He asked me to speak to the group. After the call,my whole body became feverish and panicky. The time from his call to the next morning seemed like years. The whole night,I could not sleep with many ominous apprehensions in mind. One of them was to call the principal with regret and tell him that I could not come. Finally,I gathered some courage. I thought,“If I miss this opportunity,surely the school will never invite me again to any of their programs.”
I reached the school in time. Before my turn came,my whole body was trembling. When my turn came and I started speaking,my heartbeat increased and my mouth went dry. I wasn’t even able to read the written speech properly. I was not aware of where I was standing and what I was reading. That was the day when I realized my biggest weakness:Public Speaking.
After my speech,I met with the principal and explained what happened to me. He told me that this happens to everyone. Even great speakers faced the same things when they started. He suggested that I come again next time.
Around one month later,I was invited to refer to a topic on motivation. This time I was feeling comfortable. My speech was appreciated by the principal as well as the teachers,because I was able to get my idea across to them. They encouraged me and praised my efforts.
After delivering it successfully,I became more confident. I said to myself,“If I can speak in front of such a learned audience,like the principal who ecates others,I can now speak in front of others too.”
I started delivering lectures on various topics like Self Motivation,Personality Development,Personal Excellence,Spoken English and Presentation Skills. This has become a passion for me. I have learned that everything is possible if we have the courage to take the first step.
32.Which of the following is the best title for the passage?
A.Practice Makes a Man a Better Speechmaker
B.Public Speaking Makes a Man Embarrassed
C.Principals Provide the Best Chances
D.Spoken English Develops in Making Speeches
33.The author had bad feelings before the speech because .
A.he disliked the idea of giving a lecture
B.he had got a high fever before that
C.he regretted accepting the invitation
D.he feared he couldn’t perform it properly
34.What does the underlined part “ominous apprehensions” in the first paragraph mean?
A.Unlucky opportunities. B.Negative ideas.
C.Curious views. D.Happy comments.
35.What can we conclude from the passage?
A.Nothing is to be got without pains but poverty.
B.Knowledge makes humble;ignorance makes proud.
C.A journey of a thousand miles begins with a single step.
D.Necessity is the mother of invention.
第二节;
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有两项是多余项。
Today’s the day of a big test at school, and you feel awful.___36___. Maybe your muscles feel tense and you feel shaky or sweaty. You may have a case of the jitters, also known as test anxiety.
___37_____. Performance anxiety is when a person feels worried about how they will perform, especially when it’s really important. For instance, you might feel performance anxiety when you’re trying out for the school band or for the basketball team.
When you’re taking a test, you might feel “butterflies”, a stomachache, or a tension headache. Some people might feel shaky, sweaty, or feel their hearts beating quickly as they wait for the test to be given out.____38_____
Sound familiar?___39____. Ask other people and you’ll find that just about all people---alts and other kids---feel some anxiety before a test. In fact, a small dose of anxiety can be helpful, keeping you sharp and focused. But when your symptoms(症状) take over so that you can’t function or when you’re so anxious that you feel sick, you might not be able to do it.
Of course, if you didn’t study for the test, you might be worried---- and for good reason. That kind of anxiety isn’t as easy to tackle because even if you find a way to calm down, you still might not know what the right answers are.____40_____, you’ll be able to let your knowledge shine and score a good grade.
A You’re not alone.
B Surely you have test anxiety
C If you are not well prepared for the exam
D Your stomach hurts and you have a headache
E Test anxiety is actually a type of performance anxiety
F When you are prepared for the test and you get a handle on your anxiety
G A student with really strong test anxiety may even feel like he or she might pass out or throw up
参考答案:
21-24 ACCB 25-27CAB 28-31CBDA 32-35ADBC 36-40DEGAF
;『贰』 高考英语阅读理解带答案
阅读是一种主动的过程,是由阅读者根据不同的目的加以调节控制的,陶冶人们的情操,提升自我修养。阅读是一种理解、领悟、吸收、鉴赏、评价和探究文章的思维过程。阅读可以改变思想、获取知识,从而可能改变命运。下面为大家带来了高考英语阅读理解带答案,欢迎大家参考阅读!
Any mistake made in the printing of a stamp raises its value to stamp collectors. A mistake on one inexpensive postage stamp has made the stamp worth a million and a tops. The mistake was made more than a hundred years ago in the British colony of Mauritius, a small island in the Indian Ocean. In 1847 an order for stamps was sent to a London printer — Mauritius was to become the fourth country in the world to issue stamps.Before the order was filled and delivered, a ball was planned at Mauritius’ Government House, and stamps were needed to send out the invitations. A local printer was instructed to the design for the stamps. He accidentally inscribed the words “Post Office” instead of “Post Paid” on the several hundred stamps that he printed.Today there are only twenty-six of these misprinted stamps left fourteen One Penny Orange-Reds and twelve Two Penny Blues. Because of the Two Penny Blue’s rareness and age, collectors have paid as much as $16 800 for it.
1. Over a century ago, Mauritius _______.
A. was an independent country
B. belonged to India
C. was one of the British colonies
D. was a small island in the Pacific Ocean
2. The mistake on the stamps was made _______.
A. in Mauritius
B. at Mauritius Government House
C. in a post office
D. in London
3. Stamp collectors have paid 16 800 for _______.
A. fourteen One Penny Orange-Reds
B. twelve Two Penny Blues
C. one One Penny Orange-Red
D. one Two Penny Blue
【答案与解析】 本文讲述的是本来不值钱的邮票由于印刷错误却使其价值倍增。
1. C。事实细节题。根据第2段第1句… more than a hundred years ago in the British colony of Mauritius, a small island in the Indian Ocean可知答案为C。
2. A。事实细节题。根据第2段第1句The mistake was made more than a hundred years ago in the British colony of Mauritius可知答案选A。
3. D。事实细节题。根据文章最后一句Because of the Two Penny Blue’s rareness and age, collectors have paid as much as $16 800 for it 可知答案为D。
拓展:高考英语阅读理解攻略
一、细节题型
【提问方式】
Wh-特殊问句; From the text…,According to…,True/not true,划线词语、句子,简单计算、排列事件顺序、识图等。
【解题方法】
抓住提问中的关键字眼,仔细阅读相关细节的材料内容,一般可以在短文中直接找到或稍加归纳就可以找到正确答案。
注意排除下列干扰项:
(1)扩缩范围
文章为了表达得准确严密,很注意对范围的限定。有的是通过加上相应的词语限制,如涉及到数量时常用many,almost all,nearly,more than,over,only a few,normally等限制。有些干扰项是通过改变或去掉限定词语,甚至是扩大或缩小了语言范围。
(2)偷换概念
命题者设计试题时往往把原文的概念偷换成另一个不同的概念。望文生义是造成错误的主要原因。
(3)正误并存
在一干扰项中,某个句子或词语是正确的,其他分句或词语是错误的或表达不全面,正误并存,命题者借此以假乱真。要排除这类干扰项,只要一个选项局部有误或选项不全面,都属排除的干扰项。
二、主旨大意题型
【提问方式】
What' s the topic/subject of the text/the second paragraph?
What is stated in…? The text is cheifly concerned with_______。
【解题方法】
(1)最常用的方法是仔细研读短文的1、2两句-----即短文的主题句,或辅以阅读各段的第1、2句----即段落中心句。此方法多适用于说明文、议论文。
(2)记叙文等需要通读全文,抓住关键事或论题来归纳意思(常说明一个道理)。
(3)全文末尾(段)找答案。此类文章的特点是以列举事实开头,通过论证,最后阐述核心观点。
在处理文章标题的`选择时,要避免下列三种错误:
①概括不够(多表现为部分代整体,从而导致范围太小);②过度概括(多表现为人为扩大范围);③以事实或细节代替抽象具体的大意。
三、推理判断题型
【提问方式】
The story suggests that___________. It can be inferred that_____________.
The story implies that _____________. It can be concluded that __________.
We can learn that _______________.
【解题方法】
推断题是考查学生透过文章表面的文字信息进行分析、综合、归纳等逻辑推理的能力。学生不仅要弄懂文章的字面意思,更重要的是要知道文章的潜在涵义。
【注意点】
(1)那些文章中直接陈述的内容不能选,要选择根据文章推理出来的选项。
(2)推理不是凭空猜测,而是立足已知推断未知;作出正确答案时一定要在文中找到依据或理由。
(3)不能以自己的观点代替作者的想法;不要脱离原文主观臆断。
四、词义猜测题
①利用构词法猜词;
②利用语境及逻辑关系猜词。有时完全可以利用上下文语境和前后句之间的并列、因果、转折、对比、解释定义和举例等关系来猜测词义。同时特别留心某些词语,例如:or, that is, in other words, including, although, but, or, even if, on the other hand, on the contrary, other than, rather than, more than, instead of等词语之后的内容。
『叁』 高考英语阅读理解专项训练附答案解析
阅读理解试题是高考英语试卷中分值最重的题型,因此做好阅读理解题是考取高分的关键,考生在备考阶段需要加强阅读理解的训练。下面我为大家带来,希望对大家的的高考英语备考有所帮助。
英语阅读理解专项训练原文The easy way out isn't always easiest. I learned that lesson when I decided to treat Doug, myhu *** and of one month, to a special meal. I glanced through my cook book and chose a menuwhich included homemade bread. Knowing the bread would take time. I started on it as soon asDoug left for work. As I was not experienced in cooking, I thought if a dozen was good, twodozen would be better, so I doubled everything. As Doug loved oranges, I also opened a can oforange and poured it all into the bowl. Soon there was a sticky dough covered with uglyyellowish marks. Realizing I had been defeated, I put the dough in the rubbish bin outside so Iwouldn't have to face Doug laughing at my work. I went on preparing the rest of the meal, and,when Doug got home, we sat down to Cornish chicken with rice. He tried to enjoy the meal butseemed disturbed. Twice he got up and went outside, saying he thought he heard a noise. Thethird time he left, I went to the windows to see what he was doing. Looking out, I saw Dougstanding about three feet from the rubbish bin, holding the lid up with a stick and lookinginto the container. When I came out of the house, he dropped the stick and explained thatthere was something alive in out rubbish bin. Picking up the stick again, he held the lid upenough for me to see. I felt cold. But I stepped closer and looked harder. Without doubt it wa *** y work. The hot sun had caused the dough to double in size and the fermenting yeast***酵母***made the surface shake and sigh as though it were breathing. I had to admit what the livingthing was and why it was there. I don't know who was more embarrassed***尴尬*** by the wholething—Doug or me.
英语阅读理解专项训练试题:
1. The writer's purpose in writing this story is ________.
A. to tell an interesting experience
B. to show the easiest way out of a difficulty
C. to describe the trouble facing a newly married woman
D. to explain the difficulty of learning to cook from books
2. Why did the woman's attempt at making the bread turn out to be unsuccessful?
A. The canned orange had gone bad.
B. She didn't use the right kind of flour.
C. The cookbook was hard to understand.
D. She did not follow the directions closely.
3. Why did the woman put the dough in the rubbish bin?
A. She didn't see the use of keeping it.
B. She meant to joke with her hu *** and.
C. She didn't want her hu *** and to see it.
D. She hoped it would soon dry in the sun.
4. What made the dough in the bin looks frighting?
A. The rising and falling movement.
B. The strange-looking marks.
C. Its shape.
D. Its size.
5. When Doug went out the third time, the woman looked out of the window becauseshe was ________.
A. surprised at his being interested in the bin
B. afraid that he would discover her secret
C. unhappy that he didn't enjoy the meal
D. curious to know what disturbed him
英语阅读理解专项训练答案解析:
1. A。通读文章后,可知作者写这篇文章的目的,是想让人知道她这段有趣的经历,故应选A。
2. D。文中提及:As I was not experienced in cooking I thought if a dozen was good, two dozenwould be better 和 As Doug loved orange, I also opened a can of orange and poured it all intothe bowl,可知这位家庭主妇***即作者***并未按烹调指南行事,故应选 D。
3. C。作者在意识到自己制做面包失败时,put the dough in the rubbish bin outside so I wouldn'thave to face Doug laughing at my work, 故应选C。
4. A。这是对句意和细节理解的题目。文中提及:The hot sun had caused the dough to double in sizeand the fermenting yeast made the surface shake and sigh as though it were breathing, 故应选A。
5. D。文中提及:... the third time he left, I went to the windows to see what he was doing. 可知作者在吃饭时就看出丈夫心烦意乱,频繁出去。当丈夫第三次出去时,作者不知道丈夫出去干什么,出于好奇,就到窗边去看。
『肆』 高考英语阅读理解题解题技巧详解
高考英语阅读理解题解题技巧详解
英语阅读理解题的难度在不断增大,考生们也大多知难而进。下面是我为大家带来的高考英语阅读理解题解题技巧,欢迎阅读。
一、四选一型阅读
高考阅读不同文体按照题型分类主要分为五大类:细节题、推理题、主旨大意题、词义句意猜测题、结构顺序题。
1、细节题解题技巧
细节题,顾名思义,就是指针对文章的某个细节而设置的试题。细节题的命题方法很多,如可能是对某个细节用同义结构转换后进行考查、也可能是将文章中的几个细节(通常是四个)放在一起要求考生判断是非(选出正确的一项或选出错误的一项)或对几个细节进行排序等。解答这类试题时,一个常用的方法就是运用定位法,即根据题干或选项中的线索词从原文中找到相关的句子,与选项进行比较从而确定答案(此时要特别注意一些常见的同义转换)。
现在围绕上述的定位理论,引申出几个小的技巧:
(1) 关键信息定位法。这个主要是细节题,如涉及到数字(日期、时间、价格等),就可以在文章中快速圈出数字,再找出目标数字及相对应的细节作息,还有人物姓名、地点名词等等,其他的还包括一些提示情节发展,或条纲性关键字眼,如First, Next, Finally等等。
As a young girl growing up in the 1930s, I always wanted to fly a plane, but back then it was almost unheard of for a woman to do that. I got a taste of that dream in 2011,when my husband arranged for me to ride in a hot air balloon for my birthday. (2011年高考英语北京A篇)
What happened to the author in 2011?
A. She flew an airplane
B. She entered a competition
C. She went on a hot air balloon ride
D. She moved into a retirement community
解析:此题属典型细节题,通过题干中的时间in 2011不难定位到文中粗体字部分,很容易可以锁定正解为C。
(2) 同义定位法。英文中可以用Paraphrase表示。同义定位就是指问题所用的关键词和文中的不一致,但属于同义性质,同义转换其实是在关键间的基础上拐了个弯。
He longs for conversations with an editor who will help him turn his good ideas into great ones. He wants someone to get excited about what he's doing and to help him turn his story idea upside down and inside out, exploring the best ways to report it. He wants to be more valuable for your paper. (2010年高考英语北京B篇)
What does the reporter want most from his editors in their talks?
A. Finding the news value of his stories.
B. Giving him financial support.
C. Helping him to find issues.
D. Improving his good ideas.
解析:此题属细节题,定位方式为同义定位法。题干中的talks和文章中conversations对应,而want most和longs for对应,这样不难得出答案为D。
小结:在阅读中,精准快速的定位加上正确的理解力才能保证做题的量与质。定位法是需要在做题的过程中有意识的培养的,做题的技巧也是可以总结的,关键是要自觉培养这种分析归纳和总结的意识以及能力。
2、推理题解题技巧
推断题定义:在理解原文字面意思的基础上,通过对语篇逻辑关系的分析和细节的暗示,做出一定的判断和推理,从而得到文章的深层意义及隐含意义的过程。
出现特征:在考题中经常出现的词有infer, imply, indicate, conclude, learn from, probably, most likely, prove /according to等。
She turned up at the doorstep of my house in Cornwall. No way could I have sent her away. No way, not me anyway. Maybe someone had kicked her out of their car the night before. “We're moving house.'; “No space for her any more with the baby coming.” “We never really wanted her, but what could we have done? She was a present.” People find all sorts of excuses for abandoning an animal. And she was one of the most beautiful dogs I had ever seen.
How did the author feel about Goldie when Goldie came to the house? (2010年高考英语北京A篇)
A. Shocked. B. Sympathetic. C. Annoyed. D. Upset.
解析:由题目得知:是考察作者的态度题。首先定位到文章作者的话语和行为,即
(1) No way could I have sent her away. No way, not me anyway.
(2) We never really wanted her, but what could we have done? She was a present.“
(3) People find all sorts of excuses for abandoning an animal. And she was one of the most beautiful dogs I had ever seen.
可知作者对它是正的情感,排除C,D.再由作者对它的不舍,答案选B
3、主旨大意题解题技巧
Topic/Title型-使用逆推法
(1) 要在阅读原文基础上,仔细考虑选项是否与文章主题有密切联系
(2) 再看选项对文章的概括性或覆盖面如何
(3) 要注意题目是否过大或者过小
(4) 要避免下列三种错误
概括不够(多表现为部分代整体,导致范围过小)
过度概括(多表现为扩大范围)
以事实、细节代替抽象概括的大意。
Federal regulators Wednesday approved a plan to create a nationwide emergency alert (警报) system using text messages delivered to cell phones.
Text messages have been popular in recent years, particularly among young people. The wireless instry's trade association, CTIA, estimates(估计) more than 48 billion text messages are sent each month.
The plan comes from the Warning Alert and Response Network Act, a 2006 federal law that requires improvements to the nation's emergency alert system. The act tasked the Federal Communications Commission (FCC) with coming up with new ways to alert the public about emergencies.
“The ability to deliver accurate and timely warnings and alerts through cell phones and other mobile services is an important next step in our efforts to help ensure that the American public has the information they need to take action to protect themselves and their families before, and ring, disasters and other emergencies,” FCC Chairman Kevin Martin said, following approval of the plan.
Participation in the alert system by carriers -telecommunications companies is voluntary, but it has received support from the wireless instry.
The program would be optional for cell phone users. They also may not be charged for receiving alerts.
There would be three different types of messages, according to the rules.
The first would be a national alert from the president, likely involving a natural disaster. The second would involve “approaching threats”, which could include natural disasters like hurricanes or storms or even university shootings. The third would be for child abction (绑架) emergencies, or so-called Amber Alerts.
The service could be in place by 2010.( 2008年高考英语山东卷B篇)
66. Which of the following would be the best title for the text?
A. Cell Phone Alerts Protecting Students
B. Cell Phone Alerts by Wireless Instry
C. Cell Phone Alerts of National Disasters
D. Cell Phone Alerts Coming Soon
解析:D。主旨大意题。第一段开门见山,提出将创建一个全国性的短信警报系统;最后一段重申主题,对这种新系统的未来进行展望。因此最准确的标题是D。A项错在protecting students;B项错在by wireless instry;C项错在National Disasters。
4、词义句意题解题技巧
要求考生通过阅读上下文,结合中学生应有的赏识来推测尚不熟悉的词或者词组的意思。出现特征:划线或者引号
解题方法之一:根据上下文,往往是本句中的同位关系进行猜测。
Weeks later, standing before this unfriendly mass, I was totally lost. Oh well, I lowered the paper and sat down at my desk, burning to find out what I had done wrong. As a classmate began his report, it all became clear, “My report is on George Washington, the man who started the American Revolution.” The whole world became quite! How could I know that she meant that George Washington?
62. The underlined word “burning” in Para. 3 probably means _______.(2012年北京,B篇,62,答案D)
A. annoyed B. ashamed C. ready D. eager
解析:从burning这个词来说,意为“发热的,强烈的,燃烧的`”,后面紧跟动词词组“find out”说明在寻找时刻的心情是很紧张和急迫的,最后是一个宾语从句,是我曾经做错过什么,那么这个题目显然就是选择和“渴望的,热切的”词义,显然为D选项。
5、结构顺序题解题技巧
常见提问方式:
How is the passage organized?
Which of the following best shows the structure of the passage?
The author develops the passage mainly by….
解题思路:
(1) 注意主题段。主题段通常在文章的开头,简要概括文章的中心思想,
(2) 找出或者总结每段的主题句。主题句可能在段落的开头,也可能出现在段落的中间或末尾。如何确定主题句的方法见主旨题之main idea型。
(3) 最后根据每段主题确定段与段之间的结构关系,承上启下,使文章行文连贯,逻辑严密。为突出主题,作者可能采用不同的写作手法来组织文章,通过举例、比较、类比等手法来透彻阐明主题观点。
The Diet Zone: A Dangerous Place
Diet Coke, diet Pepsi, diet pills, no-fat diet, vegetable diet… We are surrounded by the word “diet” everywhere we look and listen. We have so easily been attracted by the promise and potential of diet procts that we have stopped thinking about what diet procts are doing to us. We are paying for procts that harm us psychologically and physically(身体上).
Diet procts significantly weaken us psychologically. On one level, we are not allowing our brain to admit that our weight problems lie not in actually losing the weight, but in controlling the consumption of fatty, high-calorie, unhealthy foods. Diet procts allow us to jump over the thinking stage and go straight for the scale(秤)instead. All we have to do is to swallow or recognize the word “diet” in food labels.
On another level, diet procts have greater psychological effects. Every time we have a zero-calorie drink, we are telling ourselves without our awareness that we don't have to work to get results. Diet procts make people believe that gain comes without pain, and that life can be without resistance and struggle.
The danger of diet procts lies not only in the psychological effects they have on us, but also in the physical harm that they cause. Diet foods can indirectly harm our bodies because consuming them instead of healthy foods means we are preventing our bodies from having basic nutrients(营养成分). Diet foods and diet pills contain zero calories only because the diet instry has created chemicals to proce these wonder procts. Diet procts may not be nutritional, and the chemical that go into diet procts are potentially dangerous.
Now that we are aware of the effects that diet procts have on us, it is time to seriously think about buying them. Losing weight lies in the power of minds, not in the power of chemicals. Once we realize this, we will be much better able to resist diet procts, and therefore prevent the psychological harm that comes from using them. (2008高考英语北京卷E篇)
75. Which of the following shows the structure of the passage?
解析:文章第一段点明节食产品在误导人们;第二段说明节食产品对人们心理上的影响;第三段说明节食产品误导人们认为不费劲就可以减肥,即对人们身体上的危害;第四段说明节食产品的危害;第五段说明人们应该慎重对待节食产品,故从文章结构上看应该是B项正确。
二、七选五型阅读
考生需要在语篇信息存在缺失的情况下,准确理解整篇文章,特别是设题部位前后句的逻辑关系,通过上下文的线索进行判断,预测下文,然后做出正确判断。
命题分析:我们如果把整篇文章看成一个信息群,这个信息群实际上是由两大信息版块构成的:
已知信息:原文在五处空缺之外的没有被挖掉的信息
待选信息:七个待选选项中的信息
这两个信息板块间绝不是孤立的,而是有紧密的互动逻辑关系,连起来是一篇完整的文章。
考试题型对学生的考察能力来看无外乎两个方面:
(1) 把握整篇文章的布局和逻辑层次关系
(2) 把握微观信息间关联性(即空格前后句间关系)
解题方法:词汇同现、词汇复现、代词妙用、数字线索、逻辑线索。
Muzak
The next time you go into a bank, a store, or a supermarket, stop and listen. What do you hear? _____ (71) It's similar to the music you listen to, but it's not exactly the same. That's because this music was especially designed to relax you, or to give you extra energy. Sometimes you don't even realize the music is playing, but you react to the music anyway.
Quiet background music used to be called “elevator (电梯) music” because we often heard it in elevators. But lately we hear it in more and more places, and it has a new name “Muzak”. About one-third of the people in America listen to “Muzak” everyday. The music plays for 15 minutes at a time, with short pauses in between. It is always more lively between ten and eleven in the morning, and between three and four in the afternoon, when people are more tired.______ (72)
If you listen to Muzak carefully, you will probably recognize the names of many of the songs. Some musicians or songwriters don't want their songs to be used as Muzak, but others are happy when their songs are chosen. Why? _____ (73)
Music is often played in public places because it is designed to make people feel less lonely when they are in an airport or a hotel. It has been proven that Muzak does what it is designed to do. Tired office workers suddenly have more energy when they hear the pleasant sound of Muzak in the background. _____ (74)Supermarket shoppers buy 38 percent more groceries.
_____ (75)They say it's boring to hear the same songs all the time. But other people enjoy hearing Muzak in public places. They say it helps them relax and feel calm. One way or another, Muzak affects everyone. Some farmers even say their cows give more milk when they hear Muzak!( 2010年高考英语北京卷)
A. Some people don't like Muzak.
B. The music gives them extra energy.
C. Music is playing in the background.
D. Factory workers proce 13 percent more.
E. Muzak tends to help people understand music better.
F. They ge t as much as $4 million a year if their songs are used.
G. Muzak is played in most of the big supermarkets in the world.
答案:CBFDA
代词妙用:代词指代前面提到的thing, 所以只要找到与代词含义一致的词就可搞定。
71空格后面出现“It's similar to the music you listen to,”那么我们只要分析出其中的“it”的具体指代即可,通过题目及略读下文,我们很容易知道该文介绍一种音乐,而且第一段故作悬念,一直未给出其名字,所以我们只要找到选项中包含音乐一词而没有点名缪扎克一词的即可,很容易锁定BC选项,因为B项意义与下文相去甚远,故舍B取C没商量。
75空格后出现“They say it's boring to hear the same songs all the time.”,同理,我们就要确定“they”的具体指代,首先由于“say”的出现,我们锁定“they”为人的复数,所以轻松锁定ADF,所谓真金不怕火来炼,D显然逻辑不通,F由于其主语也为人,段落第一句永远不会出现意思不明的代词(we, you 除外,因为它们可以明确指代广义的人),故轻松排除F选出真金A。
72此题虽然不是明显的后文出现代词,但其前亦有代词出现,“It is always more lively between ten and eleven in the morning,”下文承接上文,肯定有联系,找出“it”的具体指代-the music, 轻松选出B项。(注:也可应用词汇复现法)
词汇复现法:情非得已时选择的一种方法,知道与前后文中有词汇重复的选项即可,有时也可指含义一致的词汇,如72
73前文中“but others are happy when their songs are chosen”有“their songs”, F项亦有相同词汇出现,放进去,意思通晓明白,搞定。
74后文中“Supermarket shoppers buy 38 percent more groceries.有”percent more“,D项亦有相同词汇出现,且意思连贯,选出即可。
72题中前句中出现”when people are more tired. “能够与”tired“相对应的四选项中只有”energy“,累了对应能量,亦可做出此题。
;『伍』 如何做高考英语阅读理解推断题
根据近几年高考英语推断题的考查情况,本文拟就对隐含意义的推断、作者观点的推断、写作目的推断以及材料出处的推断等四种典型的推断题类型进行分析。
一、如何推断隐含意义
1.推断隐含意义的提问方式 It can be inferred from the text that . according to…, we can infer that . From the text we know that …is most likely . When the writer talks about …, what the writer really means is . The writer suggests that . The story implies that . We can infer [conclude] from the passage that . 这类题干中通常常含有infer, suggest, imply, conclude, intend, purpose, be likely to…等标志性词语。
2. 干扰项的设置特点 在通常情况下,这类试题的干扰项具有以下特点:或是文章中直接用于表达细节的信息,或是文章中无关紧要或片面推出的结论,或是与文章内容完全相反的结论,或是不合常理或不合逻辑的结论等。
3. 答题误区 同学们在做类题目时,很容易误选文段中直接用于表达信息的选项或表示片面结论的选项。
4. 技巧点拨 一是要全面分析所有相关信息,切忌片面思考,得出片面结论。二是要忠实原文,切忌脱离原文,凭空臆断。三是注意不要选择表层信息答案,应该立足由已知推断未知。
5. 实例分析(江西卷)
A stronger argument comes from research into school results. Girls grow up earlier than boys, tend to be more orderly and are likely to be better at languages. In a mixed class, boys who might do well in a single-sex class become discouraged and take on the rule of troublemaker. Certainly in the UK this situation has greatly alarmed(惊动) the government for it to be encouraging co-ecational schools to have some single-sex classes. In the UK the best schools are all single-sex, strongly suggesting that co-ecation is not the best answer. This may, however, not be as simple as it looks. It may simply be that the famous old schools that attract the best students happen to be single-sex, rather than that being single-sex makes them better schools. ●At the end of the passage the writer suggests that ________. A. single-sex schools are the best schools in the UK B. being single-sex does not necessarily make a school better C. co-ecational schools are better for both sexes in personal development D. because boys cannot compete with girls in study, they go to single-sex schools
【解题思路分析】答案选 B。
作者在罗列In a mixed class, boys who might do well in a single-sex class become discouraged and take on the rule of troublemaker和In the UK the best schools are all single-sex等事实后,得出了It may simply be that the famous old schools that attract the best students happen to be single-sex, rather than that being single-sex makes them better schools这个结论。要做对上面这道题,正确理解文章末尾这句结论性的句子至关重要。这里尤其要注意句中的rather than这个关键性词语,它的意思是“而不是”,用于否定或排除其后引出的内容。故只有选项B最合适。
二、如何推断作者观点
1. 提问方式 The writer’s attitude toward… is______. The writer thought that______. according to the author ______.
2. 干扰选项 此类试题的干扰项通常具有以下特点:或是自己的某种看法或观点,或是社会的一种普遍种倾向,或是与本文无关或与作者相反的观点或看法等。
3. 答题误区 容易误选与自己的看法相吻合的选项。
4. 技巧点拨 注意作者在文中的措辞,尤其是表达感情色彩的形容词、副词、动词及所举的例子,才能推断出作者的弦外之音。
5. 实例分析(江西卷) Just as crying can be healthy, not crying—holding back tears of anger, pain or suffering—can be bad for physical(身体的) health. Studies have shown that too much control of emotions can lead to high blood pressure, heart problems and some other illnesses. If you have a health problem, doctors will certainly not ask you to cry. But when you feel like crying, don’t fight it. It’s a natural—and healthy—emotional response(反应). ●according to the author, which of the following statements is true? A. Crying is the best way to get help from others. B. Fighting back tears may cause some health problems. C. We will never know our deep feelings unless we cry. D. We must cry if we want to rece pressure.
【解题思路分析】答案选B。
作者在文章中说Studies show that too much control can lead to high blood press, heart problems and other illnesses,即过多地忍住情感(如忍住不哭等)有可能会导致健康问题。
『陆』 2022年高考英语全国甲卷 - 阅读理解B
Goffin's cockatoos, a kind of small parrot native to Australasia, have been shown to have similar shape-recognition abilities to a human two-year-old. Though not known to use tools in the wild, the birds have proved skilful at tool use while kept in the cage. In a recent experiment, cockatoos were presented with a box with a nut inside it. The clear front of the box had a "keyhole" in a geometric shape, and the birds were given five differently shaped "keys" to choese from. Inserting the correct "key" would let out the nut.
戈芬的凤头鹦鹉是一种原产于澳大拉西亚的小鹦鹉,它的形状识别能力相当于两岁儿童。尽管野外的这些鸟不知道使用工具,但事实证明,在笼中长大弯吵的可以熟练使用。最近的一次实验中,给凤头鹦鹉一个盒子,盒子里有一颗坚果。盒子正面有一个几何形状的“钥匙孔”,给这些鸟五个不同形状的“钥匙”让它们从中选择。插入正确的“钥匙”坚果会掉出来。
In humans, babies can put a round shape in a round hole from around one year of age, but it will be another year before they are able to do the same with less symmetrical shapes. This ability to recognize that a shape will need to be turned in a specific direction before it will fit is called an "allocentric frame of reference". In the experiment, Goffin's cockatoos were able to select the right tool for the job, in most cases, by visual recognition alone. Where trial-and-error was used, the cockatoos did better than monkeys in similar tests. This indicates that Goffin's cockatoos do indeed possess an allocentric frame of reference when moving objects in space, similar to two-year-old babies.
人纯槐类的婴儿大约一岁左右就可以在圆孔中放入圆形物品,但要想在对称性较差的情况下也能做到这一点,还需要一年的时间。这种能够识别形状需要朝特定方向转动才能匹配的能力被称为“异中心参照系”。在实验中,戈芬的凤头鹦鹉能够在大多数情况下仅通过视觉识别来选择合适的工具。经过反复试验,类似的测试中,凤头鹦鹉比猴子表现更好。这表明,当在空中移动物体时,戈芬的凤头鹦鹉确实具有异中心参照系,类似于两岁的婴儿。
The next step, according to the researchers, is to try and work out whether the cockatoos rely entirely on visual clues, or also use a sense of touch in making their shape selections.
根据研究人员的说法,下一步是尝试确定做闹友凤头鹦鹉是完全依赖视觉线索,还是在选择形状时也使用触觉。
『柒』 2021全国高考英语一卷D篇阅读理解辨析
2021全国高考英语一卷D篇阅读理解
试题文本第一段:Popularization has in some cases changed the original meaning of emotional (情感的) intelligence. Many people now misunderstand emotional intelligence as almost everything desirable in a person’s makeup that cannot be measured by an IQ test, such as character, motivation, confidence, mental stability, optimism and “people skills.” Research has shown that emotional skills may contribute to some of these qualities, but most of them move far beyond skill-based emotional intelligence.
原文节选第一段对照:Popularization has in some cases distorted the original scientific definition of emotional intelligence. Many people now equate emotional intelligence with almost everything desirable in a person's makeup that cannot be measured by an IQ test, such as character, motivation, confidence, mental stability, optimism and "people skills." Research has shown that emotional skills may contribute to some of these qualities, but most of them move far beyond skill-based emotional intelligence.
1. 本段关键信息词汇:changed, popularization, original, misunderstand, makeup, far beyond, skill-based,but,
a. Popularization: 为大众所普遍接受的(对普通公众有吸引力的行为、或者现象)
b.makeup: 取含义 (N-UNCOUNT 天性;性格)Some-one's make-up is their nature and the various qualities in their character.
There was some fatal flaw in his makeup, and as time went on he lapsed into long silences or became off-hand.
他的性格有致命的缺陷,随着时间的推移,他陷入了久久的沉默,或者变得漠然。
2. 黑体词部分从语篇思维角度可能会是影响阅读理解的关键词,也可能是命题题点所需要支持的信息词。
32.What is a common misunderstanding of emotional intelligence?
A. It can be measured by an IQ test.
B. It helps to exercise a person’s mind.
C. It includes a set of emotional skills.
D. It refers to a person’s positive qualities.
本题题干提问信息词汇:misunderstanding。相对应上面2提到的阅读以及命题关键词:misunderstood。本题的四个选项对这一部分进行了paraphrase,干扰项把原文信息进行了相反的paraphrase,正确项貌似对信息almost everything desirable 进行了paraphrase:It refers to a person’s positive qualities.但事实上,desirable 和positive 是两个具有不同性质的修饰类形容词。两者严谨来讲不能同指同一事物。此处,答案选择D。
文本第一段命题人修改了两个信息词distorted—changed;equate—misunderstood。这两对词汇的替换是否恰当,供读者们探讨。本观点认为有欠妥当,因为欠妥当,引起32题的设计结合原文让人感觉不地道。Distort相似与misunderstood,而equate和misunderstood基本很难语义相关。
考试文本第二段:We prefer to describe emotional intelligence as a specific set of skills that can be used for either good or bad purposes. The ability to accurately understand how others are feeling may be used by a doctor to find how best to help her patients, while a cheater might use it to control potential victims. Being emotionally intelligent does not necessarily make one a moral person.
We prefer to define emotional intelligence as a specific set of skills that can be used for either prosocial or antisocial purposes. The ability to accurately perceive how others are feeling may be used by a therapist to gauge how best to help her clients, whereas a con artist might use it to manipulate potential victims. Being emotionally intelligent does not necessarily make one an ethical person.
1.标色部分为“第二段”的试题文本和原文改动词汇对比。试题文本被认为在此处划分了另一段落。是否符合语篇写作形式逻辑,需要从写作技巧上进行具体分析。
2.事实上,define无需改为describe。Prosocial or antisocial purposes改为good or bad purposes已经改变了,原作者的写作意图,两者含义区别很大,会给读者造成一定的思维干扰。perceive,understand,know这样的替换还是可以的。therapist/doctor,gauge/find, client/ patient,whereas/while, con artist/cheater的替换也可以接受。Ethical 应该是课标词汇,无需修改。
3.“The ability< to accurately understand how others are feeling >may be used by a doctor to find how best to help her patients, while a cheater might use it to control potential victims. ”这是一个复杂句子,the ability 指上文提到的emotional intelligence所代表的能力。The ability may be used by a doctor to find...whereas (此处还是觉得原词更好)表示“指定性转折对比”,医生可以用以对症治疗,骗子也可能拿来行骗。得出结论:有情商的人群可能是具有两面性的分类人群。
33. Why does the author mention “doctor” and “cheater” in paragraph 2?
A. To explain a rule. B. To clarify a concept.
C. To present a fact. D. To make a prediction.
此题属于细节理解题。理解了原文信息就可以读懂题干。但是选项信息区别性不是太大,命题人从主观角度给出D为标准答案。比较起来,D为最佳。AC并没有原则上的非正确性的信息支持。
考试文本第三段:Although popular beliefs regarding emotional intelligence run far ahead of what research can reasonably support, the overall effects of the publicity have been more beneficial than harmful. The most positive aspect of this popularization is a new and much needed emphasis (重视) on emotion by employers, ecators and others interested in promoting social well-being.
原文对照:Although popular claims regarding emotional intelligence run far ahead of what research can reasonably support, the overall effects of the publicity have been more beneficial than harmful. The most positive aspect of this popularization is a new and much needed emphasis on emotion by employers, ecators and others interested in promoting social welfare.
1. Although popular beliefs regarding emotional intelligence run far ahead of what research can reasonably support, the overall effects of the publicity have been more beneficial than harmful.
虽然关于情商的流行(大众化)观点远远超出了研究所能提供的合理支持(论证),但宣传的总体效果是利大于弊。
a.run far ahead of :远远跑在前面。此处语境指“远远超过”。
b.publicity n.(媒体的)关注,宣传,报道;宣传业;广告宣传工作;传播工作
2. The most positive aspect of this popularization is a new and much needed emphasis on emotion by employers, ecators and others interested in promoting social welfare.
这种普及(媒体宣传形成的人们的普遍认知)最积极的方面是雇主、教育工作者和其他关心促进社会福利的人对情感的一种新的和急需的强化。
试题文本第四段:
The popularization of emotional intelligence has helped both the public and researchers re-evaluate the functionality of emotions and how they serve people adaptively in everyday life.
原文对照:The popularization of emotional intelligence has helped both the public and research psychology reevaluate the functionality of emotions and how they serve humans adaptively in everyday life.
此处research psychology/researchers,humans/people的替换意义不是很大,原文词汇更加贴切达意。
1.The popularization of emotional intelligence has helped boththe public and researchers re-evaluate the functionality of emotions and how they serve people adaptively in everyday life.情商的普及帮助公众和研究者重新评估情感的功能以及它们如何在日常生活中适应性地为人们服务。
34. What is the author’s attitude to the popularization of emotional intelligence?
A. Favorable. B. Intolerant. C. Doubtful. D. Unclear.
询问作者情感态度的试题一般可以通过文章信息获得答案。文本3.4段表明作者的态度是肯定的。
试题文本第五段:
Although the continuing popular appeal of emotional intelligence is desirable, we hope that such attention will excite a greater interest in the scientific and scholarly study of emotion. It is our hope that in coming decades, advances in science will offer new perspectives ( 视角) from which to study how people manage their lives. Emotional intelligence, with its focus on both head and heart, may serve to point us in the right direction.
1. Although the continuing popular appeal of emotional intelligence is desirable, we hope that such attention will excite a greater interest in the scientific and scholarly study of emotion.
虽然情绪智力的持续流行的吸引力是可取的,我们希望这种关注将激发对情绪的科学和学术研究的更大兴趣。
2. It is our hope that in coming decades, advances in science will offer new perspectives ( 视角) from which to study how people manage their lives.
我们希望在未来的几十年里,科学的进步将提供新的视角以此来研究人们如何管理(引领)自己的生活。此处,原文当中的navigate要比修改后的manage更能表达意义。
3.Emotional intelligence, with its focus on both head and heart, may serve to point us in the right direction.
情商,以其对头脑和心灵的关注,可能会为我们指明正确的方向。
原文对照:
Although the continuing popular appeal of emotional intelligence is both warranted and desirable, we hope that such attention will stimulate a greater interest in the scientific and scholarly study of emotion. It is our hope that in coming decades, advances in cognitive and affective science will offer intertwining perspectives from which to study how people navigate their lives. Emotional intelligence, with its focus on both head and heart, may adequately serve to point us in the right direction.
35. What does the last paragraph mainly talk about concerning emotional intelligence?
A. Its appeal to the public. B. Expectations for future studies.
C. Its practical application. D. Scientists with new perspectives.
此题的命题点属于对段落大意进行概括,关联关键词“hope,will,may”, 链接答案中的expectations。D项的语言表述是有问题的。B项可以改为:Expectations for future studies on it. C项可以改为:The practical application on it.
总结:本文是节选。文章基本表意完整。选取这一部分视角和普通关于情商的认知有一定的差异性。也正是这种认知差异性使得本文通过英语传达的思想略有难度。文本有一些复杂句,但整体句式整齐,没有偏怪句式,不会产生明显的句式语言障碍。当然,也会对学生的基本语法习得情况有一定的区分度。试题命制中规中矩。试题文本被命题人划分为5段,从文法角度是否严谨科学有待考证。建议语篇分析此文时酌情科学进行。
试卷试题:
We prefer to describe emotional intelligence as a specific set of skills that can be used for either good or bad purposes. The ability to accurately understand how others are feeling may be used by a doctor to find how best to help her patients, while a cheater might use it to control potential victims. Being emotionally intelligent does not necessarily make one a moral person.
Although popular beliefs regarding emotional intelligence run far ahead of what research can reasonably support, the overall effects of the publicity have been more beneficial than harmful. The most positive aspect of this popularization is a new and much needed emphasis (重视) on emotion by employers, ecators and others interested in promoting social well-being. The popularization of emotional intelligence has helped both the public and researchers re-evaluate the functionality of emotions and how they serve people adaptively in everyday life.
Although the continuing popular appeal of emotional intelligence is desirable, we hope that such attention will excite a greater interest in the scientific and scholarly study of emotion. It is our hope that in coming decades, advances in science will offer new perspectives ( 视角) from which to study how people manage their lives. Emotional intelligence, with its focus on both head and heart, may serve to point us in the right direction.
32.What is a common misunderstanding of emotional intelligence?
A. It can be measured by an IQ test.
B. It helps to exercise a person’s mind.
C. It includes a set of emotional skills.
D. It refers to a person’s positive qualities.
33. Why does the author mention “doctor” and “cheater” in paragraph 2?
A. To explain a rule. B. To clarify a concept.
C. To present a fact. D. To make a prediction.
Although the continuing popular appeal of emotional intelligence is both warranted and desirable, we hope that such attention will stimulate a greater interest in the scientific and scholarly study of emotion.
34. What is the author’s attitude to the popularization of emotional intelligence?
A. Favorable.B. Intolerant.C. Doubtful.D. Unclear.
35. What does the last paragraph mainly talk about concerning emotional intelligence?
A. Its appeal to the public. B. Expectations for future studies.
C. Its practical application. D. Scientists with new perspectives.
原文链接:http://eqi.org/salov2.htm Wechat Official Account: FreedomWriter
节选原文:Popularization has in some cases distorted the original scientific definition of emotional intelligence. Many people now equate emotional intelligence with almost everything desirable in a person's makeup that cannot be measured by an IQ test, such as character, motivation, confidence, mental stability, optimism and "people skills." Research has shown that emotional skills may contribute to some of these qualities, but most of them move far beyond skill-based emotional intelligence. We prefer to define emotional intelligence as a specific set of skills that can be used for either prosocial or antisocial purposes. The ability to accurately perceive how others are feeling may be used by a therapist to gauge how best to help her clients, whereas a con artist might use it to manipulate potential victims. Being emotionally intelligent does not necessarily make one an ethical person.
Although popular claims regarding emotional intelligence run far ahead of what research can reasonably support, the overall effects of the publicity have been more beneficial than harmful. The most positive aspect of this popularization is a new and much needed emphasis on emotion by employers, ecators and others interested in promoting social welfare. The popularization of emotional intelligence has helped both the public and research psychology reevaluate the functionality of emotions and how they serve humans adaptively in everyday life. Although the continuing popular appeal of emotional intelligence is both warranted and desirable, we hope that such attention will stimulate a greater interest in the scientific and scholarly study of emotion. It is our hope that in coming decades, advances in cognitive and affective science will offer intertwining perspectives from which to study how people navigate their lives. Emotional intelligence, with its focus on both head and heart, may adequately serve to point us in the right direction
『捌』 【考试必备】高中英语阅读理解解题技巧超强分析!
【 #英语资源# 导语】高中英语在高考总成绩中占据150分的分值,很多高中同学都误认为只要基础知识掌握牢固就万事OK了,其实,高中英语的解题更需要一定的技巧,掌握高效的解题技巧能够事半功倍,轻松应对高考英语难题。 为大家整理了高考英语阅读理解部分的答题技巧解析,希望能帮助到大家学习。
通过详细分析历年高考英语试卷,我们可将阅读理解分为以下几种题型:主旨大意题,细节理解题,推理判断题(含写作意图、目的等),词义猜测题。英语阅读理解题的技巧与策略是学生提高阅读理解多需要具备的。
一、 主旨大意题
这类题在设题时常会用到title, subject, main idea, topic, theme等词。
1.归纳标题题
特点:短小精悍,一般多为一个短语;涵盖性强,一般能覆盖全文意思;精确性强,表达范围要恰当,不能随意改变语意程度或色彩。常见命题形式有:
What’s the best title for the text?
The best title for this passage is ___.
Which of the following can be the best title for the passage?
2. 概括大意题
包括寻找段落大意(topic)和文章中心思想(main idea),常见命题形式有:
What is the general/main idea of the passage? Which of the following expresses the main idea? What is the subject discussed in the text?
BThe writer of the story wants to tell us that_____. The passage/ text is mainly about_____. What’s the article mainly about ?
解题技巧
阅读理解文章多是议论文和说明文 ,这两种文体的结构可归纳为:绝仿悄提出问题——论述问题——得出结论或者阐明观点。对于这类文章,抓主题句是快速掌握文章大意的主要方法。主题句一般出现在文章的开头或结尾。主题句具有简洁性、概括性的特点。主题句在文章中的位置主要有以下几种情况。
位于段首 :一般而言,以演绎法撰写的文章,主题句往往在文章的开头,即先点出主题,然后围绕这一主题作具体的陈述。判断第一句是否为主题句,可具体分析段落的首并渣句与第二,三句的关系;如果从第二句就开始大信对第一句进行说明,论述或描述,那第一句就是主题句。有些段落,在主题句后面有明显引出细节的信号词,如for example, an example of; first, second, next, last, finally; to begin with, also, besides; one, the other; some, others等。在阅读中应尽量利用上述信号词来确定主题句的位置。
位于段尾 :有些文章会在开头列举事实, 然后通过论证阐述作者的核心论点。因此,如果第一句话不是概括性的或综合性的话,快速读一读段落的最后一个句子,看看它是否具备主题句的特征。如果它具备主题句的特征,段落的主题思想就很容易确定了。一般说来,当一种观点不易向人解释清楚或不易被人接受时,主题句便会到段落的末尾才出现。学生可以充分利用引出结论的信号词。如so,therefore,thus,consequently;in conclusion,in short;in a word, to sum up等来确定主题句的位置在段尾。当无明显的此类信号时,学生可在段落的最后一句话前面添加一个引出结论的信号词,以确定其是否是主题句。
位于段中 :有时段落是先介绍背景和细节,接着用一句综合或概括性的话概括前面所说的内容或事例,然后再围绕主题展开对有关问题的深入讨论。这种文章的主题句往往会在段落中间出现。归纳起来主要有两种情况:先提出问题,然后给予回答(主题句),最后给予解释;或者,先提出问题,然后点出主题思想(主题句),最后给予解释。
首尾呼应 :主题句在段落的开头和结尾两个位置上先后出现,形成前呼后应的格局。这两个主题句叙说的是同一个内容,但用词不尽相同,这样不但强调了主题思想,而且显得灵活多变。这两个句子并非简单重复,后一个主题句或对该主题作最后的评述,或对要点作一概括,或使之引申留给读者去思考。
无明确主题句 :找关键词(出现频率较高), 归纳总结。
注意
新题型中有一个选项是干扰项,解答此类题时同学易犯以下三种错误:
(1)表述过于片面,只涵盖该段个别细节;
(2)表述太过于笼统,已经超出该段的内容;
(3)表述与段落内容无关,在段落中找不到相关依据
二、细节理解题
考查内容主要涉及时间、地点、人物、事件、原因、结果、数字等议论文中例证细节和定义类细节。这类题目的共同特点是:答案一般都能在文章中找到。当然,答案并不一定是文章中的原句,考生需要根据文章提供的信息自己组织语句回答问题。
1.事实细节题→寻读法
分为直接理解题和间接理解题,前者常用who, what, which, when, where, why和how提问,或判断正误;后者需与原文信息转换,表达上与原文有差异。常见命题形式有:
What can we learn from the passage?
All the following are mentioned except
Which of the following is mentioned (not mentioned)?
Which of the following statements is true/right/false/wrong about…?
2. 排列顺序题→首尾定位法(找出第一个事件和最后一个事件,用排除法缩小范围)
常出现在记叙文和说明文中,一般按事件发生的顺序。常见命题形式有:
Which of the following is the correct order of…? Which of the following shows the path of signals described in Paragraph…?
3. 图文匹配题→按图索骥理清线索
设题形式:给出图表,根据图表提问问题。
4. 数字计算题→(方法:审题→带着问题找细节→对比、分析、计算)
可直接找到相关细节,但需经过计算方可找到答案。
三、推理判断题
主要考查学生对文章中隐含或深层的含意的理解能力。 它要求考生根据文章内容做出合乎逻辑的推断,包括考生对作者观点的理解,态度的判断,对修辞、语气、隐含意思等的理解。题干关键词:infer(推断),indicate(象征,暗示), imply/suggest(暗示), conclude(作出结论), assume(假定,设想).
1.细节推理判断题
一般可根据短文提供的信息或借助生活常识进行推理判断,常见命题形式有:
It can be inferred/ concluded from the text that __________.
The author implies/ suggests that_____.
We may infer that _________.
Which of the following statements is implied but NOT stated?
2.预测推理判断题
根据语篇对文章接下来的内容或可能的结局进行猜测,常见命题形式有: What do you think will happen if/when…?
At the end of this passage, the writer might continue to write_____
3.推测文章来源或读者对象
常见命题形式有:
The passage is probably take out of_____
The passage would most likely be found in_____
Where does this text probably come from?
4.写作意图、目的、态度推断题
作者的语气态度往往不会直接写在文章里,只能通过细读文章,从作者的选词及其修饰手段中体会出来。
询问写作目的的题,选项里常出现的词是: explain(解释), prove (证明), persuade(劝说), advise(劝告), comment(评论), praise(赞扬), criticize(批评), entertain(娱乐), demonstrate(举例说明), argue(辩论), tell(讲述), analyze(分析)等。
询问语气态度的题,选项里常出现的词是: neutral(中立的), sympathetic(同情的), satisfied(满意的), friendly(友好的), enthusiastic(热情的), subjective(主观的), objective(客观的), matter-of-fact(实事求是的), pessimistic(悲观的), optimistic(乐观的), critical(批评的), doubtful(怀疑的), hostile(敌对的), indifferent(冷淡的), disappointed(失望的)。
常见命题形式有:
The purpose of the text is_____
What is the main purpose of the author writing the text? By mentioning…, the author aims to show that_____
What is the author’s attitude towards…?
What is the author’s opinion on…?
The author’s tone in this passage is _____.
解答技巧
推断题是考查学生透过文章表面的文字信息进行分析、综合、归纳等逻辑推理的能力。推理和判断必须以事实为依据,切莫主观臆断。
①那些文章中直接陈述的内容不能选,要选择根据文章推理出来的选项。
②推理不是凭空猜测,而是立足已知推断未知;作出正确答案时一定要在文中找到依据或理由。
③要忠实于原文,以文章提供的事实和线索为依据。不能以自己的观点代替作者的想法;不要脱离原文主观臆断。
四、词义猜测题
考点:
①猜测某个词、词组、句子的意义
②对文中的多义词或词组进行定义
③判断某个代词的指代的对象。常见命题形式有:
The underlined word/phrase in the second paragraph means _____.
The word “it/they” in the last sentence refers to______.
The word “…”(Line 6. para.2)probably means ______.
The word “…”(Line 6. para.2)could best be replaced by which of the following?
Which of the following is closest in meaning to the word “…” ?
解答技巧
1.通过因果关系猜词通过因果关系猜词
首先是找出生词与上下文之间的逻辑关系,然后才能猜词。有时文章借助关联词(如because,as,since,for,so,thus,as a result,of course,therefore等等)表示前因后果。
例如:You shouldn't have blamed him for that,for it wasn't his fault. 通过for引出的句子所表示的原因(那不是他的错),可猜出blame的词义是"责备"。
2.通过同义词和反义词的关系猜词
通过同义词猜词 ,一是要看由and或or连接的同义词词组,如happy and *,即使我们不认识*这个词,也可以知道它是愉快的意思;二是看在进一步解释的过程中使用的同义词,如Man has known something about the planets Venus,Mars,and Jupiter with the help of spaceships. 此句中的Venus(金星)、Mars(火星)、Jupiter(木星)均为生词,但只要知道planets就可猜出这几个词都属于"行星"这一义域。
通过反义词猜词 ,一是看表转折关系的连词或副词,如but,while,however等;二是看与not搭配的或表示否定意义的词语,如:He is so homely,not at all as handsome as his brother.根据not at all...handsome我们不难推测出homely的意思,即不英俊、不漂亮的意思。
3.通过构词法猜词
根据前缀、后缀、复合、派生等构词知识判断生词词义。如:She is unlikely to have stolen the money. ( “un”含否定意义,故为“不太可能”之意。)
4.通过定义或释义关系来推测词义
例如:But sometimes,no rain falls for a long,long time. Then there is a dry period,or drought. 从drought所在句子的上文我们得知很久不下雨,于是便有一段干旱的时期,即drought,由此可见drought意思为"久旱","旱灾"。而a dry period和drought是同义语。这种同义或释义关系常由is,or,that is,in other words,be called或破折号等来表示。
5.通过句法功能来推测词义
例如:Bananas,oranges,pineapples,coconuts and some other kind of fruit grow in warm areas.假如pineapples和coconuts是生词,我们可以从这两个词在句中所处的位置来判断它们大致的意思。从句中不难看出pineapples,coconuts和bananas,oranges是同类关系,同属fruit类,因此它们是两样水果,准确地说,是菠萝和椰子。
6.通过描述猜词
描述即作者对该人或该物作出的外在相貌或内在特征的描写。例如:The penguin is a kind of sea bird living in the South Pole. It is fat and walks in a funny way. Although it cannot fly,it can swim in the icy water to catch the fish.从例句的描述中可以得知penguin是一种生活在南极的鸟类。后面更详尽地描述了该鸟类的生活习性。
7. 根据常识猜词
如:The door was so low that he hit his head on the lintel.(lintel “过梁”。)
Afraid of waking the baby up, she tiptoed out of the room.(tiptoed “踮着脚走,蹑手蹑脚”)
『玖』 高考英语阅读理解训练题及答案
高考英语阅读理解训练题及答案2017
高考阅读题通常分为两大类:客观性理解试题和主观性试题。为了帮助大家备考高考英语,我分享了一些高考英语阅读理解题,希望能对大家有所帮助!
高考英语阅读理解【1】
O. Henry was a pen name used by an American writer of short stories. His real name was william Sydney Porter. He was born in North Carolina in 1862. As a young boy he lived an exciting life. He did not go to school for very long, but he managed to teach himself everything he needed to know. When he was about 20 years old, Henry went to Texas, where he tried different jobs. He first worked on a newspaper, and then had a job in a bank When some money went missing from the bank, O. Henry was believed to have stolen it. Because of that, he was sent to prison. During the three years in prison, he learned to write short stories. After he got out of prison, he went to New York and continued writing. He wrote mostly about New York and the life of the poor there. People liked his stories, because simple as the tales were they would finish with a sudden change at the end to the reader’s surprise.
1.In which order did O. Henry do the following things?
a. lived in New York b. worked in a bank c. travelled to Texas d. was put in prison e. had a newspaper f. learned to write stories
(A)e.c.f.b.d.a. (B)c.b.e.d.a.f. (C)e.b.d.c.a.f (D)c.e.b.d.f.a.
2.People enjoyed reading O. Henry’s stories because ____.
(A)they had surprise ending (B)they were easy to understand
(C)they showed his love for the poor (D)they were about New York City
3.O.Henry went to prison because ____.
(A)people thought he had stolen money from the newspaper
(B)people thought he had taken money that was not his
(C)he wanted to write stories about prisoners
(D)he broke the law by not using his own name
4.What do you know about O. Henry before he began writing?
(A)He was well-ecated (B)He was very good at learning
(C)he was devoted to the poor (D)He was not serious about his work
5.Where did O. Henry get most material for his short stories?
(A)His life inside the prison (B)The newspaper articles he wrote
(C)The city and people of New York (D)His exciting early life as a boy
高考英语阅读理解【2】
An ape has a larger brain than any animal except man, though it is much smaller than a man’s brain. Apes all belong to the hot countries of the world—tropical Africa and South—east Asia.
The gorilla is the largest of the apes. He is as tall as six feet when standing upright. Many people think that gorillas are very fierce. They are often described as standing upright like a man, beating their fists and roaring. In their home, in the forests of Cetral Africa, however, they are not at all like this, They are peaceful animals and never use their great strength unless attacked. Even then, they retreat if they can.
Gorillas have black faces and long, black, hairy coats. They feed ring the day on plants and fruit. At night the old male often sleeps on the ground at the foot of a tree, while the others each make a sleeping platform in the tree bending the leafy branches. Besides this, gorillas climb trees very seldom.
1. Apes live in .
A. different parts of the world B. the cold countries
C. South America and Africa D. the countries of Africa and South—east Asia
2. An ape’s brain is .
A. as large as a man’s brain B. a lot smaller than a man’s brain
C. larger than that of any other animal including man D. a lot larger than a man’s brain
3. A gorilla is about six feet tall when he .
A. stands on his legs B. stand on his arms
C. roars D. uses his great strength
4. All gorillas live on .
A. vegetables B. leaves and grass C. plants and fruit D. rice
5. During the night gorilla usually sleep in trees except .
A. the old female gorilla B. the old male gorilla
C. the young gorillas up to six years old D. the baby gorillas
高考英语阅读理解【3】
Sam and Joe were astronauts. There was once a very dangerous trip and the more experienced astronauts knew there was only a small chance of coming back alive (活着). Sam and Joe, however, thought it would be exciting though a little dangerous. “we’re the best men for the job,” they said to the boss. “There may be problems, but we can find the answers.” “They’re the last people I’d trust,” thought the boss. “But all the other astronauts have refused to go.”
Once they were in space, Joe had to go outside to make some repairs. When the repairs were done, he tried to get back inside the spaceship. But the door was locked. He knocked but there was no answer. He knocked again, louder this time, and again no answer came. Then he hit the door as hard as he could and finally a voice said, “Who’s there?” “It’s me! Who else could it be?” shouted Joe. Sam let him in all right but you can imagine that Joe never asked to go on a trip with Sam again!
1. Most of the astronauts were unwilling to go on a trip because .
A. there was little chance of being selected B. they weren’t experienced enough
C. they thought they might get killed D. it wasn’t exciting enough
2. Why were Sam and Joe chosen?
A. The boss wanted them to get more experience.
B. The boss trusted them more than anyone else.
C. They were the last people who wanted to go.
D. They were the only men who offered to go.
3. What did Sam and Joe think the trip would be like?
A. There would be serious problems . B. There wouldn’t be any danger .
C. It would be long and tiring. D. It would be exciting .
4. Joe didn’t want to work with Sam again probably because he thought Sam .
A. was very slow and possibly deaf B. didn’t know how to operate the door
C. was less experienced than he was D. didn’t know how to do repairs
5. The writer tells this story to .
A. show the dangerous side of the astronauts’ life
B. show the funny side of the astronauts’ life
C. make people laugh
D. make people think
参考答案:
1.D 2.A 3.B 4.B 5.C
1D 2 B 3 A 4 C 5 B
1C 2 D 3 D 4 A 5 C
;『拾』 2018高考英语阅读理解北京卷D篇浅析
首先,文本选自洛杉矶时报http://www.latimes.com/opinion/editorials/la-ed-autonomous-vehicles-planning-20180309-story.html 2018年3月9日发表的名为If we don't plan for them, autonomous vehicles could make our car-dominated transit system even worse的文章。
看原标题可以得出几个信息:1.目前有plan,2.car−dominated transit system是关键问题3.even worse,也就是有前提条件,然后才可能出现某种预期。
这篇阅读理解试题选文的特点是,1.文章是国外主流媒体新近更新的文章,相对于高考日期来说是比较新的。2.题材相对比较前沿——关于无人驾驶汽车。相对来说的新科技话题,具有一定的信息引领性。同时,无人驾驶也是目前比较有争论的话题,所以任何一篇文章都不会完全从某一个角度独立来分析阐述这一现象,除非绝对的专业测评或者技术等视角,普通评论或者描述文章一定都会有或多或少的利弊分析,因为这是未知因素会有所影响的一个话题。本文也不例外,但是本文经过改编后明显把话题倾向性定位在positive 上,整体看不出明显的问题,但是会有对客观事实的微小不尊重。这是从阅读理解试题选文的真实性信息来考虑的。本文读者受众没有刻意的区分和归类以及倾向性,文章也不算纯粹的科普文,属于普通的说事文吧,依然是侧重introce and describe ,因为没有明显的正反观点的对比,文中对比主要体现在现象的比较,所以涉及argumentation 的成分很少。基于此,本文的行文,正常来说要围绕提出问题——分析问题——解决问题来进行。
试卷文本和原文比较有大量删减改编。
首先看改编后的标题Preparing Cities for Robot Cars关键信息定位在preparing cities。但是我们在正文当中是否能够找到关键信息来支持标题核心信息,我认真阅读后,还是不明朗。但是原选文标题比较符合原选文的核心内容。而且此标题从语言角度来说也不好理解,所以标题不做更多解释。
(2018•北京)阅读理解D
标题Preparing Cities for Robot Cars
试题文章第一段
原本想和原文比较一下改动部分,但是改动太大,就省略了吧,很明显感觉改动得不是很好。比如prospect被替换为possibility 这个在理解文本含义上可以理解,但是假如作为精读去点对点分析,就会不如原词汇那么妥帖,我只能用这个词来形容。看prospects词汇解释:
以此例来说明改编的可能的不准确性,文本下面部分的改编的类似问题不再重复说明。
The possibility of self-driving robot cars has often seemed like a futurist's dream, years away from materializing in the real world. Well, the future is apparently now. 开篇点“题”,把无人驾驶汽车的现存状态通过一个语义对比句展示出来。告知读者本文是围绕无人驾驶汽车现状的某个问题阐述的。接下来的test,cleared the way 暗示一是有测试环节,二是有相关辅助环节。
California, it should be noted, isn't leading the way here. Companies have been testing their vehicles in cities across the country. 这是本文中围绕标题而出现的最重要的关键信息。暗示cities在无人驾驶领域所可能做出的贡献。
But however long it takes, the technology has the potential to change our transportation systems and our cities, for better or for worse, depending on how the transformation is regulated.
此处有本文的一个题点关键词regulated,提示regulation 对于无人驾驶未来走向的重要性。看48题:
As for driverless cars, what is the author's major concern?
A. Safety.
B. Side effects.
C. Affordability.
D. Management.
题干部分有关键信息词author ,major 所以就限定是本文作者的重点的……关注点,所以需要透彻理解本文所传递的信息是什么,还要结合选项内容来看。同时结合原文看,本文是把safety 部分内容删除掉了,而我们看四个选项事实上都可以,四个选项和客观真实性是保持一致的,至于本试题当中认为限制答案为D,从做题角度会有很多解释,但是这样的试题不严密,且,好的试题不会用major来限定。
第二段
While much of the debate so far has been focused on the safety of driverless cars(and rightfully so), policymakers also ……段首用了一个暗含转折,实际上是语义的一个侧重“确定”的句子,使用了while …also表达,前后两者都存在,但是此处侧重强调后者的意思。那么也就是说safety 问题是现存的一个相关焦点,但是这里作者想要强调also后面的内容。所以,从全文角度看,经过改编的文本有了作者或者文章态度上的些许不同,本段和原文比较有部分词汇改编删减,但是基本符合要求,没有大的变化。
接下来的内容作者具体描述无人驾驶汽车的优势和特色,包括停车管理,环境保护,以及和出租车公司等相比较的更多的便利,原文提到了优步等出租公司的disadvantageous ,但试题文本有删减,所以个别信息在理解上会觉得有模糊的感觉,不透彻。本段结束。
在此,我们就可以暂停,看试题:
47.According to the author, attention should be paid to how driverless cars can __________.
A. help deal with transportation-related problems
B. provide better services to customers
C. cause damage to our environment
D. make some people lose jobs
题干中使用了pay attention to ,而这个题干是完全可以修改成一个更地道的句子的,也可以是问答方式,不是填空式。重点又在author 和attention 来限定信息,也就是可以推测,题目需要做答的是作者在本文中想要表达的观点,那么根据文本内容,c项是可以否定的。abd都不是可以完全限制的信息,也就是都有可能性,只是a项更符合出题人的思路,所以答案是A。
接下来看下一段内容,
Do we want to — or even worsen — the traffic of today with driverless cars? Imagine a future where most alts own indivial self-driving vehicles. They tolerate long, slow journeys to and from work on packed highways because they can work, entertain themselves or sleep on the ride, which encourages urban spread. They take their driverless car to an appointment and set the empty vehicle to circle the building to avoid paying for parking. Instead of walking a few blocks to pick up a child or the dry cleaning, they send the self-driving minibus. The convenience even leads fewer people to take public transport — an unwelcome side effect researchers have already found in ride-hailing(叫车) services.
段首一句属于段落衔接句,用设问的形式引出来。一方面提示读者思考,给出自己的思维判断,同时引出下面作者想要陈述的内容,此句看关键词worsen ,也就是说,作者暗示的观点是现有的交通的诸多不利因素,对于无人驾驶汽车来说会是什么样的一种对比分析结果呢?而通过上文中作者的情感态度,大致可以判断,下文作者想要阐述的是如何规避现有交通的不利因素。通过阅读试卷上的文本,我感觉此段信息和句首信息不一致,而且不符合常理,所以我再次查阅原文,因为在手机上编辑,顺便简单截图一下,如下:
通过阅读原文,可以了解,此处被命题人删除掉了,但是此举就完全改变了文章的行文思路和意义的正常表达。因为在提到了无人驾驶汽车的优势以后,作者做了一个imagine ,也就是假想内容,而此假设导致的结果就是满街的无人驾驶汽车,而此句也被命题人删除了,但是这些信息是非常关键的信息,是管理者要解决无人驾驶汽车所要面对的关键问题,删除后,就不能体现初衷含义了,而且阅读时会晦涩,不能够真正表达真实场景。具体语言不做分析解释,接下来看下一段,
A study from the University of California at Davis suggested that replacing petrol-powered private cars worldwide with electric, self-driving and shared systems could rece carbon emissions from transportation 80% and cut the cost of transportation infrastructure(基础设施) and operations 40% by 2050. Fewer emissions and cheaper travel sound pretty appealing. The first commercially available driverless cars will almost certainly be fielded by ride-hailing services, considering the cost of self-driving technology as well as liability and maintenance issues(责任与维护问题). But driverless car ownership could increase as the prices drop and more people become comfortable with the technology.此段因为删除掉的信息,而会觉得没有自然的过度和衔接。在介绍了环保和降低使用成本等优势以后,作者把话题引到了首批无人驾驶汽车的试用上,
commercially available,almost certainly,technologyas well as liability and maintenance issues,这些词是属于此处的主要信息词,提示下面举措的原因,命题人没有在此处命题,而是避开,命制了一个所谓猜测词义题目。来看试题:
49.What does the underlined word "fielded" in Paragraph 4 probably mean?
A. Employed.
B. Replaced.
C. Shared.
D. Reced.
根据field所在原文语境,提示,鉴于一些考量首先要把无人驾驶技术应用于叫车服务领域。field在此处取其名词“领域”的动词含义“应用于某一领域”,在此,也就是把车辆服务划分了,可能有:公共交通,私人汽车,叫车服务等等。所以在理解此词的时候需要理解原语境的微妙提示,而不是简单来随意根据主观判断下结论,尽管结论可能也不是太离谱,至少我查了很多词典,没有查到field的英英解释为employ。细节不做分析。继续下一段,
Policymakers should start thinking now about how to make sure the appearance of driverless vehicles doesn't extend the worst aspects of the car-controlled transportation system we have today. The coming technological advancement presents a chance for cities and states to develop transportation systems designed to move more people, and more affordably. The car of the future is coming. We just have to plan for it.
最后一段,我们看它的情感态度,一个对未来的期待和展望,是建立在对现有一些问题和技术的解决和确认的基础上的,也就是说,作者的观点态度中规中矩,但最后一句还是表达了对未来无人驾驶汽车的正面期待。结尾段,对整个上文信息做了概括总结,综合了上文信息点。看最后一题:
50.What is the author's attitude to the future of self-driving cars?
A. Doubtful.
B. Positive.
C. Disapproving.
D. Sympathetic.
答案是B。这个不多说,假如发散开来还有很多内容能够阐述。
总结一下:
本题目选自主流外刊,时间比较新,话题比较新。命题人对文本进行了一定量的改动删减,个人认为已经影响了准确和地道信息的传递,这是不太看好的地方。文本语言和结构没有特殊难点,试题命制也没有深度思维理解的题目,所以考虑试题安排难度,应该不是难题范畴。解读本文本相当于外刊解读的一个过程了。所以说高考题目文本精良,和外刊解读和运用分割开来不是一个真命题。我记得16年北京好像也是D篇,也是命题人做了一些删减改编,而使得整个行文不达意,试题缺少信息支持。这是一个不可忽视的命题问题。
没有时间和精力做更精细的分析。
下面是试题原文:
Preparing Cities for Robot Cars
The possibility of self-driving robot cars has often seemed like a futurist's dream, years away from materializing in the real world. Well, the future is apparently now. The California Department of Motor Vehicles began giving permits in April for companies to test truly self-driving cars on public roads. The state also cleared the way for companies to sell or rent out self-driving cars, and for companies to operate driverless taxi services. California, it should be noted, isn't leading the way here. Companies have been testing their vehicles in cities across the country. It's hard to predict when driverless cars will be everywhere on our roads. But however long it takes, the technology has the potential to change our transportation systems and our cities, for better or for worse, depending on how the transformation is regulated.
While much of the debate so far has been focused on the safety of driverless cars(and rightfully so), policymakers also should be talking about how self-driving vehicles can help rece traffic jams, cut emissions(排放) and offer more convenient, affordable mobility options. The arrival of driverless vehicles is a chance to make sure that those vehicles are environmentally friendly and more shared.
Do we want to — or even worsen — the traffic of today with driverless cars? Imagine a future where most alts own indivial self-driving vehicles. They tolerate long, slow journeys to and from work on packed highways because they can work, entertain themselves or sleep on the ride, which encourages urban spread. They take their driverless car to an appointment and set the empty vehicle to circle the building to avoid paying for parking. Instead of walking a few blocks to pick up a child or the dry cleaning, they send the self-driving minibus. The convenience even leads fewer people to take public transport — an unwelcome side effect researchers have already found in ride-hailing(叫车) services.
A study from the University of California at Davis suggested that replacing petrol-powered private cars worldwide with electric, self-driving and shared systems could rece carbon emissions from transportation 80% and cut the cost of transportation infrastructure(基础设施) and operations 40% by 2050. Fewer emissions and cheaper travel sound pretty appealing. The first commercially available driverless cars will almost certainly be fielded by ride-hailing services, considering the cost of self-driving technology as well as liability and maintenance issues(责任与维护问题). But driverless car ownership could increase as the prices drop and more people become comfortable with the technology.
Policymakers should start thinking now about how to make sure the appearance of driverless vehicles doesn't extend the worst aspects of the car-controlled transportation system we have today. The coming technological advancement presents a chance for cities and states to develop transportation systems designed to move more people, and more affordably. The car of the future is coming. We just have to plan for it.
47.According to the author, attention should be paid to how driverless cars can __________.
A. help deal with transportation-related problems
B. provide better services to customers
C. cause damage to our environment D. make some people lose jobs
48.As for driverless cars, what is the author's major concern?
A. Safety.
B. Side effects.
C. Affordability.
D. Management.
49.What does the underlined word "fielded" in Paragraph 4 probably mean? A. Employed.
B. Replaced.
C. Shared.
D. Reced.
50.What is the author's attitude to the future of self-driving cars?
A. Doubtful.
B. Positive.
C. Disapproving.
D. Sympathetic.
