职高英语阅读理解判断对错题
㈠ 怎样提高英语阅读理解正确率
英语阅读理解只要一理解错题意就会答题错误,怎么才能提高英语阅读理解正确率呢?大家是否清楚呢?下面一起来看看!
一、正确答案的十个特征
1、体现中心思想(包括段落中心)的多是答案
2、照抄原文的大多不是答案,同义替换的多是答案
3、 含义不肯定的大多是答案,如:can could may usually might most more or less relatively be likely to
含义绝对的大多不是答案: must always never the most all any none entirely
含义相反的大多是答案
4、具体的不是答案,概括性的、抽象的大多是答案
5、带有some的大多是答案:someone somebody sometime something certain
6、简单的大多不是答案,复杂的是答案,字面意思不是答案,含义深刻的大多是答案
7、带虚词的大多是答案:
another other more either both also beside additional extra different same particular nearly not enough
8、“变化”大多是答案:
change delay improve postpone increase
9、“重要的、基础的”大多是答案:important necessity essential basis
be based on
二、阅读题的四种题型及命题思路
1. 主旨题-中心思想
① Main idea -what is the main idea / point of this passage?
② Main topic-what is the main topic / subject / title?
③ Purpose-what is the author’s main purpose in the passage?
对策:答案多在文章的首句或末句;解:多为概括性的.选项
2. 细节性问题
① Accroding-考查对文章内容的掌握,如:时间、地点、事件等细节问题。
对策:利用题目中的关键词找文章中的对应词,在对应词的周围寻找答案。
② Number-考查对文章中数字的掌握,
1)运算型:通过简单的四则运算求解。
对策:原始数据不是解。
2)多选一型:文中出现多个时间或数字,对应不同的事物,考其中的一个。
对策:对号入座。
3)范围型,
4)世纪型
③ Except题型-即三缺一型,要求选出一个不符合文章内容的选项。
④ Which题型
对策:这两种主要考并列句、列举句
3. 推断型问题
命题包括以下动词:infer,imply, suggest, conclude, assume.
对策:
1)根据文中的关键词、短语、结构进行推断;
2)通过阅读某段或几段内容
3)注意:要根据文中内容进行推断,不能凭空猜测。
4. 词汇型问题
① 考查熟词偏义或在特定场合具体的词义
对策:常见含义不是解
② 生词的含义推断
对策:根据上下文判断其合理的词义才是唯一的出路。
总结:常见的命题思路:
① 文章的中心、段落的中心
②指代关系
make gains →→ make a profit
③因果关系
Ⅰ正因果关系
文中A导致B,问题:有了B这一结果,为什么,答案是A
Ⅱ反因果关系
文中A具有X特性,B与A不同,问,B有何特点,答案是非X
Ⅲ特性
或A →→ B,考非A →→ 非B
三、文章的十大考点
1、列举处常考 细节题,特别是Which型和Except型;
2、转折处和对比处常考
However, but, yet, in fact, although, 转折:unlike,until, however, but等。
3、例子常考 推断题和细节题
as, such as, for example, for instance, i.e. etc.
4、数字和年代常考
文中的数字、年代和日期常常是命题的重点。
5、最高级和绝对性词汇常考 答案具有唯一性
must, all, only, anyone, always, never,或most,first.
6、专有名词常考
人名、地名等专有名词
7、细节处常考 细节题
同位语,插入语,定语,长句的后半句,从句,副词,介词,不定式。
8、因果句常考 推断题
因果连词:because,since, for, as, therefore, so, consequently
etc
因果动词:cause,result in,originate from, etc
因果名词:base,basis, result, consequence. etc
9、段落中心句常考 主题题和细节题
段首句和文尾句往往是作者表达中心思想和进行总结综述之处,
10、 特殊标点常考 细节题
破折号、括号、冒号表示解释,引号表示引用
㈡ 英语阅读判断题及答案
英语阅读判断题及答案
判断题是英语阅读理解体重的常考题型。下面是我整理的.英语阅读理解 题中的判断题练习及答案,希望能帮到大家!
阅读理解一
My name is Jenny. I have four good friends. I like hamburgers, but Ben doesn’t like them. I don’t like strawberries. Cara doesn’t like them, either(也). Cara and Amy like French fries, and they have them every day. But Dale doesn’t. Dale and Ben like vegetable salad, but Amy doesn’t. She likes fruit salad.
根据短文内容,判断句子正(T)、误(F)。
( ) 1. Ben doesn’t like hamburgers.
( ) 2. Cara and Amy don’t like French fries.
( ) 3. Dale doesn’t like French fries.
( ) 4. Dale and Ben like vegetable salad.
( ) 5. Amy doesn’t like fruit salad.
阅读理解二
I have a friend. His name is Jeff. He is 14years old. His father is 40. His mother is 41. He has a brother and a sister. His brother is 9 and his sister is 6. Today is his mother’s birthday. It’s October fifth. There is a big birthday cake on the table. It is 20 dollars. Many friends come to the party.
根据短文内容,判断句子正(T)、误(F)。
( ) 1. Jeff is 9 years old.
( ) 2. Jeff has a brother and a sister.
( ) 3. Jeff’s father’s birthday is October fifth.
( ) 4. The birthday cake is on the table.
( ) 5. The birthday cake is 20 yuan.
阅读理解三
Do you know Huaxing? You can have a great sale there. Look! It’s a clothes store. It sells sweaters, T-shirts and shorts. These sweaters are very good. Do you like shoes? There are four shoe stores. Oh, here is a hat store. Red hats, blue hats, black hats and orange hats, it has hats in all colors. I like them very much.
根据短文内容,判断句子正(T)、误(F)。
( ) 1. You can have a great sale at Huaxing.
( ) 2. There are some books in the store.
( ) 3. You can find five shoe stores in Xuaxing.
阅读理解四
Dear Jack,
How are you? I have been in the USA for six months. I like the life here. I have a few friends. I don’t have much homework. There are a lot of sports at my school, but I don’t like sports at all. I like the food very much. I eat a lot of different kinds of food every day. I like coke(可乐)very much. I don’t drink water. I drink coke instead(代替). I’m enjoying my life here. The sad thing is that sometimes I get ill. I don’t know why. My parents say I must go on a diet and do more sports. Must I?
Yours,
David
( T ) 1. David has been in America for six months.
( F ) 2. David has to do much homework.
( T ) 3. There are many sports at David’s school.
( T ) 4. David likes coke better than water.
( F ) 5. David knows why he is often ill
阅读理解五
Jim is an English boy. He comes to China with his father and mother. They come here to work. Jim comes here to study.
He is in No.5 Middle School. He gets up early every day. He isn’t late for school. He studies hard. He can read English well. He often helps us with our English, and we often help him with his Chinese. After class he likes playing football, swimming, running, jumping and riding. He makes many friends here. We are glad to stay with him. On Sunday he often helps his mother clean the house, mend something or do the shopping. He likes Chinese food very much.。 He likes living here. He likes Chinese students very much. We all like him, too.
根据短文内容,判断以下句子的正误。对的在括号内填― T ‖, 错的填― F ‖. ( F )1. He gets up late every day.
( T )2. He often teaches us English.
( F )3. After class , he likes singing and playing basketball.
( T )4. On Sunday he often helps his mother clean the house.
( F )5. He doesn’t like Chinese food.
参考答案:
阅读理解一
1----5 TFTTF
阅读理解二
1----5 FTFTF
阅读理解三
1----5 TFFTT
阅读理解四
1----5 TFTTF
阅读理解五
1----5 TFTF
;㈢ 英语阅读理解的错题应该怎么对待有时候看所给的标准答案的解释还是不能理解怎么办
做阅读理解时候,最好先大致看一遍,然后做的时候可以把四个选项带进去,有些很明显的语法什么的错误,可以提高准确率噢。
对答案不理解,那有些就是中国与外国的想法,说法差异了
㈣ 阅读英语短文,判断对错
[ 对 ]1.the mouse is in an animal school 老鼠是在动物学校里 从,this is a nice picture of my school-an animal school.l'm a mouse 这是我学校的照片,是一所动物学校 ,我是一只老鼠
[ 对 ]2.the school has a big swimming pool.学校有个大游泳池,从there is a big swimming pool over there 那里有一个大游泳池,承接前面的话,那里是指操场旁边
[ 错 ]3.there aren' t any dogs in the school.学校里没有狗,there are many classrooms around the playground.one is for the dogs,one is for us 这句话的意思是围绕着操场的有两个教室,一个是狗的教室,一个是老鼠的,可以看出学校是有狗的
[ 对 ]4.there is a piayground ang a garden in the school. 学校里有一个操场和一个花园。there are many classrooms around the playground.there' s a garden in our school 两个教室围绕着操场而建,就说明有操场,后面这句就更明显了,直接说学校有一个花园。
[ 错 ]5.there are many statuea in the school. statuea应该是statues,雕像的意思,全文根本没出现这个单词,也没出现它的同义词,所以是错的。
做这种题,主要是要看文章有什么,这篇文章很简单,每个题所指的都是字面的意思,都能在原文中直接找出答案。
做所有的阅读理解题目都是要在原文中找的,有时候一些难度很大的,差不多都看不懂的,就是直接对应题目,在原文中找词,注意一些否定用词,如果是肯定的,一般你能找得到就是对的,当然这有半蒙半猜的成分在里面。
最怕的就是一些中等难度的题,题目设置会有整篇文章的引申的含义在里面,没有理解就很容易出错了。
给你解释的这么详细,要加分啊
㈤ 高考英语阅读理解易错题分析
高考英语阅读理解易错题分析
在高考英语试卷的各类题型中,阅读理解和英语作文分值最大,高三学生在复习阅读理解时也比较吃力,不知从何入手,更不知道怎么提高阅读理解能力及分数。下面我为你整理了高考英语阅读理解易错题分析,希望对您有所帮助!
高考英语阅读理解易错题分析1:
WANG Hao and Wang Liqin, two of China's top table tennis players, both saw the World Table Tennis Championships as a chance to prove themselves. But there was only one champion (冠军) and Wang Hao, 25, won it last Tuesday in Yokohama , Japan.
Wang Hao, who won the men's doubles title with Chen Qi last Monday, played with spirit to beat Wang Liqin 11-9, 13-11, 11-5, 11-9.
Wang Hao said it was his mental toughness (心理稳定) that made the difference. "I was disappointed by my performances in past championships and the last two Olympic Games. But I have tried to pull myself together and prepared well. This is the result."
Wang Hao said he has always understood the importance of physical training and technical skills. Now he knows the need for mental preparation as well. Having two Olympic silvers had left him feeling bitter (痛苦的). The bitterness perhaps explains why he has not always played at his best in the past.
"I've come to understand that you can learn important lessons from failure," he said. "Losing can build your character and make you a stronger player." His next goal, or dream, is to win the gold medal at the London Olympics in 2012.
Liu Guoliang, head coach of China's table tennis team, sang the praises of Wang Hao's victory. "This is just the beginning of his rise," said Liu. "It's the confidence-booster he needs to make further progress."
1.According to the passage, Wang Hao won _____ gold medals in the World Table Tennis Championships in Yokohama, Japan.
A.only one B.two C.three D.four
2.From Wang Hao, we can know the main reason for his beating Wang Liqin is ______.
A.his technical skills B. his physical training
C.his mental toughness D. his past experience
3.What is the next goal of Wang Hao?
A.To win the title of the champion at the 2012 Olympics
B.To beat Wang Liqin again
C.To prove himself in the future competitions
D.To win more golds in future
4.What can we learn from Wang Hao?
A.Failure is the mother of success.
B.Never give up until you succeed.
C.Where there is a will, there is a way.
D.A good beginning makes a good ending.
1.【错解分析】典型错误A.错因分析没有全面地阅读文章,以点代面了。
【解题指导】细节理解题。根据文章第一段和第二段可知。此类题可以带着问题在文中采用查读法寻找答案。
【答案】本题的正确选项为B.
2.【错解分析】典型错误A或B或是D。错因分析是没有抓住细节理解题的重点,审题不细。因为题干中有一个mainly.
【解题指导】细节理解题。根据文章第三段中的第一句话可知。对于细节理解题的选项的选择,一定要理解题干,并防止以次代主。
【答案】本题的正确选项为C。
3.【错解分析】典型错误D.错因分析审题不清,D项也许是Wang Hao的远期目标,但是题干是the next goal。
【解题指导】细节理解题。根据文章倒数第二段中的“His next goal, or dream, is to win the gold medal at the London Olympics in 2012.”可知。注意审题。
【答案】本题的正确选项为A。
4.【错解分析】典型错误B或C.错因分析在于学生对文章的理解不透彻。
【解题指导】推理判断题。根据文章倒数第二段可知。推理判断题要认真研读文章,根据文章中的内容来进行推理判断。
【答案】本题的正确选项为A。
高考英语阅读理解易错题分析2:
Have you ever used solar energy to boil a bottle of water or take a shower? Have you ever thought that solar energy is far away from our daily lives? You may doubt about that. In Japan, there is a wonderful program of Solar City.
Solar City is located 80,000 meters northwest of Tokyo, among the strawberry fields. This is one of Japan’s sunniest places. Solar City covers about 410,000 square metres. Seventy-five percent of the homes there are covered by solar panels. The government has provided people there with the solar panels for free. In addition, the government has paid 9.7 billion yen to study how to make full use of solar energy. A number of solar energy companies have also given money to help this program.
People living in Solar City think using solar panels is a good way to save money. However, saving money is not the only reason why people are moving into this city. "We moved here because of the panels. It was something we wanted,” said Mika Hiroshima. She moved to Solar City with her husband and two little children about four years ago.
It is well known that Japan is a country that is short of energy, but the Solar City program has brought hope for the country. "People want solar energy,” said an official of Solar City. Actually in Solar City, there are 550 families making use of solar energy at the moment. All of them say that they want to keep using solar energy even after the program ends in 2010. In sunny days, solar panels are able to provide more than enough energy for a normal family. However, the solar panels are not that useful in cloudy days. Despite this, Solar City is still a wonderful program because it inspires people to wisely use the limited energy.
1.The writer uses the two questions at the beginning of the passage to ______.
A.test the readers’ knowledge about solar energy
B.draw the readers’ attention to the topic
C.learn the situation that solar energy is used
D.invite the readers to answer them
2.The third paragraph of the passage is mainly about ______.
A.the reason why people are moving into Solar City
B.how the people are living in Solar City
C.the things that people living in Solar City need
D.the life experience from the people living in Solar City
3.It can be inferred from the passage that _________.
A.Japan is a country which is lacking in energy
B.the solar panels are only useful in sunny days
C.the Solar City program will be successful
D.Solar City is a very modern big city
参考答案及解析:
1.【错解分析】典型错误A.错因分析:信息错位,张冠李戴。题干是考查文章开头的写作目的,而非全篇的写作目的。
【解题指导】写作目的题。作者在文章开头提出问题让读者思考,或是简单介绍与主题有关的其他事物,目的往往是为了引出主题,故选B。
【答案】本题的正确选项为B。
2.【错解分析】典型错误B.错因分析是没有抓住文章段落的主题。
【解题指导】主旨大意题。从本段来看,第一句话说出,生活在太阳城使用太阳电池板省钱。第二句话说出了,生活在太阳城不仅是为了省钱,还为了太阳电池板。因此,可知答案为A。考查文章的段落大意,此时要注意段落的主题句,可位于段首,段尾或段落的中间,也有的要从段中自己提取的。
【答案】本题的.正确选项为A。
3.【错解分析】典型错误A或B.错因分析是没有掌握试题的特点,推理判断题要从文中进行推断,而不是文中的原话。
【解题指导】推理判断题。根据文章的最后一段中的“All of them say that they want to keep using solar energy even after the program ends in 2010.”可知。此项目的目的达到了。因此,C项正确。D项,可根据文中的“Solar City covers about 410,000 square metres.”知,Solar City并不是一个大城市。A、B两项是文中的事实,而非推理。推理判断题分为简单推理和复杂推理。所谓简单推理就是以表面文字为前提,以具体事实为依据进行推理,做出判断。这种推理方式比较直接,只要弄清事实,即可结合常识推断出合理的结论。而复杂推理就是不但要以文字为依据,而且还要以文章的语境、内涵为前提。这是一种间接而复杂的逻辑推理方式。考生要推断出文章没有表明但又合乎逻辑的推理,就必须由表及里地归纳或演绎。
【答案】本题的正确选项为C。
;㈥ 英语阅读理解中,判断题前半句是错的后半句是对的应该判队还是错
错。这种题目一般是偷换了概念,以文章内容为准
㈦ 英语阅读理解的推断选项,求高手给一个好的解决方案!
1阅读理解的主要解题思路和方法 设计类型解题思路或方法主旨大意题关注首段或每段的主题句;留意文章中多次出现的中心词事实细节题细心比较,寻找题干或选项与原文异同之处推理判断题尊重原文和作者的观点,从已知求未知猜测词义题瞻前顾后,不要望文生义,要认真揣摩题外之意
2阅读理解题的答题顺序:题目--文章--选项--文章(先快速浏览题目,然后根据问题在文章中迅速寻找相关信息,再把选项中的信息与原文对照比较,从而做出选择性的判断)
3阅读理解错题自我分析
每次练习或测试后,对错题对号入座,按下表的内容逐项分析,找出错选的原因。错选的原因主要有以下几种情况:
1.主旨大意题:未能关注开篇首段的关键词语或每段的主题句,被某些细节所干扰,忽视了与中心话题有关的重要信息;
2.事实细节题:对题干的关键词未能准确把握,未能认真比较选项与原文的微小差异,或被选项的部分准确信息所迷惑:
3.推理判断题:未能站在作者的角度去考虑问题,未能忠实于原文的本意,把主观的判断当作是作者的观点;或者只看到表层的意思而没有挖掘出隐含的弦外之音;
4.猜测词义题:理解不到位,猜测的依据缺乏有力的支撑。未能瞻前顾后,未能透过表象看本质,只是停留在字面上的理解,习惯于望文生义。
题号
答案
设计类型
相关提示
错选原因
1
2
3
4
通过以上系统全面分析,你就会发现自己在哪方面的理解能力比较薄弱,主要原因是什么,今后要注意什么问题。从而改变一些答题的不良习惯或排除一些答题的误区,这对提高阅读题的答题速度和命中率是大有帮助的。
希望有帮助